Роджър Федерер обяви в интервю за в. "Льо Матен" в родината си, че няма да се завърне в тениса по-рано от лятото на следващата година. Той ще бъде "изключително изненадан", ако е готов за игра за любимия си "Уимбълдън", който започва на 27 юни.

Маестрото претърпя операция на коляното през септември - трета за година и половина, след като мина през две атроскопии в ранната пролет на 2020 г.

По-рано тази седмица треньорът му Иван Любичич заяви, че Федерер няма да е на линия за Откритото първенство на Австралия в началото на следващата година. А по думите на самия 20-кратен шампион от Големия шлем, феновете му ще покачат значително повече.

"През януари ще започна леко да тичам, заяви 40-годишният ас пред "Льо Матен". -

Лека-полека ще подновя тренировки на корта от март-април. Предполагам, че при това положение ще мога да играя от лятото на 2022 г. Ще бъде изключително изненадан, ако отида на "Уимбълдън".

Федерер игра малко в изминаващата година. Той имаше трудна адаптация през пролетта. На "Ролан Гарос" се отказа преди осминафинала, за да не рискува травма, а на "Уимбълдън" бе победен от Хуберт Хуркач, като личеше, че е далеч от най-добрите си дни. Малко след това обяви, че се налага нова интервенция.

"Амбицията ми е да видя на какво съм способен за един последен път. Също така ми се иска да кажа "сбогом" по моя начин, а не с контузия. Това е причината сега да съм много внимателен с рехабилитацията.

Нека сме наясно - животът ми няма да се сгромоляса, ако не играя отново на финал в Големия шлем, но мечтая да имам още един шанс. И вярвам, че мога да го постигна. Вярвам в такива чудеса", рече швейцарецът.

Впечатляващ дебют на финалите на ATP

А в отсъствието на Федерер и неговия голям съперник и приятел Рафа Надал (както и на Доминик Тийм - друг лекуващ контузия от полемите), продължават финалите на ATP - за първа година в Торино.

И те бяха белязани от травми - първо на на Матео Беретини, който бе принуден да се откаже при 6:7(7), 0:1 срещу Александър Зверев, а снощи се оттегли от турнира. Замени го по-младият му сънародник и 2-кратен шампион на "София оупън" Яник Синер, който имаше страхотен дебют в надпреварата - 6:2, 6:2 над Хуберт Хуркач.

Преди това в пореден спектакъл Даниил Медведев взе връх над Зверев - 6:3, 6:7(3), 7:6(6). Това е втори успех за руснака, който започна с 2:1 сета над Хуркач.

Тази вечер са мачовете от "Зелената група": Новак Джокович - Андрей Рубльов и Камерън Нори - Каспер Рууд. Британецът е втората резерва в италианския град - той бе привикан днес по спешност на мястото на Стефанос Циципас. Гъркът реши да стегне багажа заради болки в лакътя.

В първите срещи в карето сърбинът надделя над Рууд, а Рубльов би Циципас - с по 2:0 сета.