Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Изследователи установиха версия на ген, която увеличава двойно риска от тежко преболедуване и смърт при заразяване с COVID-19 при хората под 60, съобщи LiveScience.

Една от мистериите около новия коронавирус е фактът, че макар смъртните случаи да са най-често срещани при пациенти над 60 години, немалко млади хора и такива на средна възраст също прекарват много тежко вируса, а някои и не оцеляват - дори при липса на рискови фактори.

Това може да е свързано и с гена LZTFL1, установиха учени от Оксфорд. Той е отговорен за регулирането на клетките в белите дробове в отговор на инфекция. При хора с рисковата версия на гена, клетъчната обвивка на дробовете защитава тъканите много по-слабо срещу инфекция със SARS-CoV-2. 

Тази версия на гена е по-често срещана сред хората с южноазиатско потекло - 60% от тях го имат. При тези с европейски потекло е 15%, а едва 2,4% от хората с африканско потекло и 1,8% от тези от Източна Азия го имат.

"Това е един от най-често срещаните генетични сигнали и досега най-големият генетичен удар при COVID", обяснява Джеймс Дейвис, професор по генетика в Оксфордския университет и водещ изследването.

Той подчертава, че тук става дума за един елемент от риска за по-тежко заболяване - няма ген, който да е изцяло виновен за смърт от COVID-19. Другите фактори играят не по-малко важна роля - съществуващи болести, наднормено тегло, възраст, а също така и качество на здравните услуги в конкретната държава.

Според учените наличието на рисковата версия на LZTFL1 гена е груб еквивалент на това пациентът да е с 10 години по-стар.

Подобни изследвания изглеждат прости - сравняват се геноми на пациенти, изкарали тежък COVID, с такива, които не са се заразили въобще или са го преминали леко - но анализът на резултатите не е толкова прост. Причината е, че вариации в гените се наследяват като блок, което прави много трудно разгръщането и изясняването на различните версии на отделни гени.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.