Енергийният министър Андрей Живков назначи нови петима членове на борда на Българския енергиен холдинг (БЕХ), с което ГЕРБ окончателно може да изгуби контрола над енергийния гигант.  Досегашният опит да бъде сменено ръководството през юли бе осуетен след обжалване пред съда. Сега обаче новите членове на борда само допълват останалите четирима, но пък ги превъзхождат по брой, пише „Капитал“. 

Възможността за овладяване на борда от служебното правителство чрез неговото раздуване е станало с промяна в устава на БЕХ, като сега той предвижда управлението да се осъщестява от „най-малко петима членове“. 

Новите членове на борда Антон Симеонов, Веселина Катанова-Бучкова, Жеко Жеков и Пламен Дилков заедно с един от досегашните членове - Иван Андреев, са провели заседание и са назначили Андреев за втори изпълнителен директор, който може да представлява поотделно БЕХ от досегашния изпълнителен шеф Валентин Николов, който бе депутат от ГЕРБ.

Председател на борда ще е Веселина Катанова-Бучкова, а неин заместник - Пламен Дилков, който влиза като независим член. Двамата заедно с Антон Симеонов фигурираха и в предложения нов борд от енергийния министър през юли.

Катанова-Бучкова е адвокат от пловдивската кантора "Демерджиев, Петров и Баев", чийто съдружник и управител Иван Демерджиев сега е служебен министър на правосъдието.