Страните членки на ЕС се споразумяха за налагане на ограничителни мерки срещу руската Група „Вагнер“.

Това съобщи върховният представител на Съюза за външната политика след заседанието на Съвет „Външни работи“ в Брюксел.

Групата, или Частната военна компания (ЧВК), в която служат наемници, се смята за приближена до Владимир Путин. Според публикации на руски опозиционни медии твърдят, че тя е финансирана от държавата и бизнесмени. Твърди се, че най-много пари дава Евгений Пригожин, наричан „готвачът на руския президент“.

Причина за намерението на ЕС е евентуалната скорошна намеса на на ЧВК „Вагнер“ в  Мали. Хунтата в тази африканска страна смята да повика руската компания на помощ. Франция, която е бивша метрополия на Мали, вече предупреди Русия, че разполагането на вагнеровци в Сахел – африканския район между Сахара и плодородните земи на юг, ще бъде неприемливо. Московският дипломат номер 1 Сергей Лавров обаче заяви в ООН, че правителството на страната му няма нищо общо, но властите в Мали са имали законно основание да се обърнат към ЧВК за помощ в борбата с тероризма.

Ситуацията в Мали постоянно се влошава. Насрочените за февруари 2022 г. избори са отложени. В резултат външните министри от ЕС са се споразумели да установят специална рамка за ограничителни мерки в тази страна, уточни Борел.

Решението за налагане на санкции срещу ЧВК „Вагнер“ ще бъде взето веднага, след като приключат работите на техническо ниво. Специални предложения за обозначаване на физически и юридически лица според съществуващия санкционен режим на ЕС ще бъдат оценени от съответните работни групи. И могат бъдат приети на следващия Съвет Външни работи“ на 13 декември.

Групата „Вагнер“ е неофициална паравоенна организация. Твърди се, че нейни военнослужещи действат в Източна Украйна, Сирия, Судан, Либия, Централноафриканската република (ЦАР) , Мадагаскар, Мозамбик. Русия отрича да праща свои военнослужещи в споменатите страни с изключение на Сирия.

Названието на частната армия идва от прякора на нейния командир Дмитрий Уткин – ветеран от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ). Повече от всичко той обича да слуша Рихард Вагнер.

От 2017 г. групата е в санкционния списък на САЩ заради незаконната анексия на Крим и конфликта в Източна Украйна.