Експлозия пред болница за жени в Ливърпул в неделя беше обявена от полицията за терористичен инцидент, предаде Би Би Си.

Такси избухна и беше обхванато от пламъци близо до входа. Пътник в колата загина, а шофьорът беше ранен.

Четирима мъже са арестувани в града по силата на Закона за тероризма.

Ръс Джаксън, ръководител на отдела за борба с тероризма в Северозападния район, каза, че пътникът в таксито изглежда е направил "импровизирано взривно устройство", което е причинило взрива. Мотивите му са все още неясни.

Полицията е установила самоличността на нападателя, но няма да я потвърди на този етап.

Премиерът Борис Джонсън свика спешно заседание на екипа си за изнъредни ситуации.

Джаксън каза, че полицията е "знаела, че има възпоменателни събития наблизо до болницата и че запалването е станало малко преди 11 часа сутринта".

„В момента не можем да установим никаква връзка, но това е версия, която разследваме“, добави той.

 Джаксън каза също, че полицията смята арестуваните четирима мъже на възраст между 20 и 30 години за съучастници на пътника в таксито.

Полицаите проучват неговите сътрудници, телефонните му записи и покупките, които може да е направил.

Британското правителство повиши на много висока степента на терористична заплаха във Великобритания, което означава, че има голяма вероятност да бъде извършена атака, предаде по-късно днес Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Министърката на вътрешните работи Прити Пател съобщи пред репортери, че равнището на терористичната заплаха е повишено предвид това, че случаят в Ливърпул е вторият терористичен акт в рамките на месец. Тя не даде повече подробности.