Евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев коментира пред БНР причините, поради които формацията има сериозен спад в доверието на избирателите. Според Кънев основната причина е липсата на консолидация и партийният егоизъм вътре в коалицията.

"Пътят след загубата ни започва от днес. Трябва да излъчим най-сетне колективно тяло, което да представлява тези около 200 хил. избиратели в момента. Да се отърсим от трудно прикривания дребнав партиен егоизъм, който е важна причина избирателите да ни накажат", коментира Кънев.

Но все пак добави:

"С всички очевидно допуснати грешки, особено в рамките на кампанията, изключително силна конкуренция за едни и същи избиратели в лицето на безспорния победител, все пак има над 6% от българските гражани, за които политическият, ценностният избор категорично е "Демократична България". Очевидно те искат "Демократична България" не просто да се съхрани, а да върви към консолидация и обединение, да бъде сериозна и единна политическа сила.

Едно от нещата, които не можахме да покажем през последната година. Първата задача е вътре в "Демократична България". На база на този никак недобър резултат. За стотици хиляди българи в много трудна ситуация това е безспорния избор. На нас ни е необходим много спокоен анализ".

Споед Кънев е важно този анализ да се направи от трите формации в коалицията заедно, а не поотделно "и после да си говорят лидерите".

"Колективно. Това никога не се случи. За 4 години нито веднъж не се събрхаме 200, 300, 500 души, дори 50 души накуп активисти на трите формации заедно. Да покажем на хората, които все пак ни се довериха, че път напред има, че сме оценили и доброто, и лошото", каза Кънев.

Според него грешката за президентския вот е била, че "Демократична България" не е имала собствен кандидат за президент.

Кънев изтъкна, че още от 2001 г. насам в демократичната общност кандидат-президентът се издига и подкрепя в последния момент.

"Почти насила се бутат хора напред. Човек, който е взел самостоятелно решение, в последния час се оказва, че го подкрепяме, без дори да сме го обсъдили. Всеки път резултатите са лоши. Хроничен проблем, руши доверието на избирателите", коментира Кънев.

И допълни, че "Демократична България" е трябвало да има свой кандидат месеци преди изборите, защото кога ще са те отдавна е известно.

Кънев определи Лозан Панов като "очевидно независим човек".

"Не можеш и да си помислиш, че ще се съобразява с предизборната ти стратегия. Опасно е с него да си обясняваме лошия резултат, това е лош политически вкус, несериозно отношение към избрателите", каза Кънев.

Той поздрави "Продължаваме промяната" с успеха.

"Наистина те постигнаха много сериозен успех. Очевидно имат мандат да проведат преговорите за следващо правителство. Надявам се, че много добре помнят какво се случи след успеха на "Има такъв народ" и са си взели поука", каза Кънев.