Като "сценарий" и "спекулации" определи служебният премиер Стефан Янев говоренето за възможни манипулации с машинния вот. Янев говори пред журналисти, след като упражни правото си на вот. Той обаче се обърка, коментирайки решението на Централната избирателна комисия (ЦИК), взето в "12 без 5", да се броят на 100% контролните разписки от протоколите, като посочи, че ще се отчита само общият брой на "хартийките".

"Спекулации са внушенията, че са възможни използването на други машини. Машиното гласуване  е достатъчно сигурно и доказано, както и фактът, че електронният ключ, с който се зареждат програмите във всички машини, е притежание на държавата – на ЦИК. Няма никаква възможност допълнителни машини, където и да се намират, чието и притежание да са, да бъдат използвани за вота в днешния ден.  Момент или възможност за манипулиране на вота – няма да бъде допуснато. Мисля че това е някакъв сценарий. Има определени сили, които имат интерес да се внушават нещата по този начин от техния глас не зависи нищо. Това не е за първи път, случвало се е и преди по един или по друг начин", заяви Янев.

А на въпрос как ще коментира решението на ЦИК за 100% броене на разписките от машините, посочи, че решението на комисията е, за да се намали напрежението и да се създаде усещането, че още една допълнителна проверка ще бъде направена, без да е необходима.

"Всъщност, в основата на тяхното решение е, че бъдат преброени само и единствено разписките в урната и този общ брой ще бъде сравнен с протокола от машината. Тоест, ако има 100 гласували машинно, съответно в урната трябва да има 100 разписки. Само и единствено това ще бъде проверявано. Няма да бъде проверявано качеството на разписките, дали са сгъвани, изтъркани, нито ще се броят преференции, предпочитания за партии и всичко останало", заяви Янев

Това обаче не е вярно. Единственото, което няма да се брои са преференциите. Предпочитанията за партиите ще се отчитат.

Пред Клуб Z от ЦИК коментираха, че не предвиждат тепърва да се променят правилата. А малко по-късно обявиха на брифинг, че ще се броят гласовете за партиите и казаното от служебния премиер не отговаря на разписаните правила.