Изборният ден в България започна - днес определяме както членовете на 47-ото Народно събрание, така и президента и вицепрезидента на страната за следващите 5 години.

Секциите у нас отварят врати в 7 часа. Гласуването е до 20 часа вечерта. В Нова Зеландия и Австралия първи отвориха секциите заради часовата разлика. За сънародниците ни зад граница са разкрити 750 секции в 68 държави, като в 208 от тях има устройства за гласуване. Последни ще затворят изборните секции в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, където изборният ден приключва в 6.00 часа българско време на 15 ноември.

Машини за гласуване има в 9399 секции, а в 2121 те са по две. 

Заради изборите 2 в 1 от ЦИК очакват времето за гласуване на един избирател да е от минута и половина до 2 минути. 

Много повече наши изселници в Турция пристигат у нас за днешния вот в сравнение с предишни избори, съобщава БНР. Това твърдят завърнали се да гласуват в района на Кърджали. Те разказват, че пътуват с безплатни автобуси, а тези, които използват личните си автомобили, получават пари за горивото.

Общо 5067 са регистрираните кандидати в изборите за народни представители за предстоящия вот на 14 ноември. От тях 1515 са жени, а 3552 - мъже. 1237 кандидати са регистрирани в повече от един район.
В изборите за президент и вицепрезидент ще участват 23 кандидат-президентски двойки. От тези общо 46 кандидати 18 са жени, 28 са мъже. Сред кандидатите за президент има четири жени и 19 мъже.

Без тежки инциденти премина нощта преди началото на изборите, съобщиха от МВР. 
До момента няма сигнали за престъпления, които да затрудняват старта на изборния ден в страната. Към момента няма данни и за нарушаване на сигурността на изборните секции.

Електронна проверка къде се намира секцията за гласуване в България може да се направи през интернет страницата на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Българските граждани, които ще гласуват в чужбина, могат да се информират за адресите на избирателните секции от официалния сайт на МВнР и интернет страниците на дипломатическите и консулските ни представителства. Адресите на избирателните секции са публикувани на сайта на МВнР, както и списъците за гласуване извън страната. 

 

Клуб Z ще следи за вас изборния ден, а след това ще ви информира за първите резултати и коментари.