Българските граждани получават трета възможност за избори в рамките на 2021 г. - утре ще избираме както членовете на 47-ото Народно събрание, така и президента и вицепрезидента на страната за следващите 5 години.

6 708 189 души са българите с право на глас, като те ще избират между 23 кандидат-президентски двойки и 5067 кандидати за народни представители от 27 партии и коалиции.

На тези избори отново ще се гласува основно с машини. Това са 9399 секции от 12 990 в страната и 208 от 751 секции в чужбина. Налични са над 12 хил. устройства, като в най-големите секции ще има две машини, за да тече бързо изборният ден. 

С хартия се гласува само в избирателни секции с по-малко от 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, както и в избирателните секции в местата за лишаване от свобода и за задържане, както и в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме.

При повреда на машината в дадена секция също ще се преминава към хартиено гласуване.

Изборният ден започва в 7:00 часа сутринта и приключва в 20:00 ч. Ако във финалния час има все още избиратели в секцията, гласуването продължава до 21:00 ч.

Как да гласуваме с машина?

Поради едновременното провеждане на президентски и парламентарни избори, вотът с машини ще е малко по-сложен от предишните две гласувания - през април и юли.

Трябва особено да внимаваме в началото, когато вкараме дадената ни от секционната комисия смарткарта. Тогава трябва да посочим за кой вид избори искаме да дадем своя вот. Опциите са три - да гласуваме и на двата вота, само за президент, или само за народни представители. След като изберем една от трите възможности и натиснем бутона "Потвърждавам", получаваме последна възможност да променим или потвърдим решението си.

От този момент нататък няма връщане назад - ако направим грешка и изберем само една от опциите, нямаме право да гласуваме втори път за другата.

Пълни указания за всички елементи на този избор и на другите ключови детайли на двойния вот с машина можете да прочетете ТУК.

А симулация на вота е налице ТУК.

Как да гласуваме безопасно?

Освен за Народно събрание, тази година провеждаме и трети пореден вот в пандемична обстановка - при това по време на поредната вълна от COVID-19 в страната с най-ниска ваксинация в Европейския съюз. Преди дни ЦИК реши, че тестването на членовете на секционните избирателни комисии няма да е задължително.

Налице са обаче други мерки в изборния ден от Министерство на здравеопазването, които трябва да спазваме в секцията, за да гарантираме своята безопасност и тази на всички наши съграждани и да намалим шанса за заразяване. Те са:

1. Правилното носене на защитна маска за лице, която трябва да покрива изцяло носа и устата (от основата на носа до брадичката), от всички участници в изборния процес през целия период;

2. Спазване на физическа дистанция от поне 1,5 м между участниците в изборния процес;

3. Периодична дезинфекция на ръцете на участниците в изборния процес;

4. Периодична дезинфекция на контактни повърхности и критични точки в избирателната секция.

Пред всяка изборна секция трябва да има дезинфектанти с бързо действие - препоръчва се дезинфекция непосредствено преди гласуването с машина. Маски обаче няма да се предлагат на избирателите - те трябва да си носят такива. Не се допуска влизане в секцията с шалове и кърпи, но са допустими маски за еднократна употреба. 

Извън препоръките на здравното министерство, може да предприемем и други лични мерки за по-голяма безопасност. Първо, да планираме пътуването до секцията, ако тя не е близо до дома. Второ, да гласуваме в ранните часове на изборния ден, преди да се образуват опашки. Трето, да се приготвим за по-дълго чакане. И четвърто - да носим допълнителна защита за очите и ръцете. Екраните на машините функционират нормално и с ръкавици.

Денят за размисъл

От днес до края на изборния ден утре е забранена всякаква форма на агитацията и обявяването под каквато и да е форма на резултати от допитвания до общественото мнение по повод изборите - т.нар. екзитполове.

По отношение на продажбата на алкохол днес, която години наред бе забранена в деня на размисъл на национално ниво, решението се взима от всяка община. Мнозинството общини не са въвели такава забрана, изключение са Шумен и Видин.