Европейската комисията реши днес да предяви иск пред Съда на Европейския съюз (СЕС) срещу България за неспазване на задълженията ѝ по „Натура 2000“. Също днес Брюксел изпрати до властите в София официално уведомително писмо заради лошо упровление на отпадъците.

Природа

България не спазва задълженията си съгласно Директивата за местообитанията, смятат от ЕК.

Страната ни все още не е определила 194 от общо 229 територии от значение за Общността за специални защитени зони в рамките на задължителния срок от 6 години. Тези зони са включени в общоевропейската мрежа „Натура 2000“. Държавата системно и последователно не изпълнява задължението си да установи специфични за всяка територия природозащитни цели и мерки за опазване.

Кръгова икономика

ЕК праща уведомителни писма до България, Румъния, Хърватия, Гърция и Словакия заради неспазване на разпоредбите на ЕС в областта на отпадъците - Рамковата директива за отпадъците и Директивата за депонирането на отпадъци. Петте държгави трябва да осигурят подходящо третиране на отпадъците преди депонирането им.

Поради неадекватното прилагане на Директивата за депонирането на отпадъци е възможно да се окаже, че гражданите и предприятията в тези страни не могат да се ползват в пълна степен от всичките ѝ разпоредби. Това крие следните опасности:

• По-голям риск за здравето на хората, свързан по-конкретно с астма, вродени аномалии, както и ниско тегло на новородените;

• По-замърсена околна среда, особено що се отнася до повърхностните и подземните води, почвите и въздуха. Така например при разлагането на органичните отпадъци, които съставляват голяма част от битовите отпадъци, се отделят вредни газове като въглероден диоксид и метан;

• Депонирането на отпадъци, които подлежат на рециклиране, означава излишна загуба на суровини за европейската икономика.