Европейският парламент призова днес за нови правила в ЕС, които да пазят критичните гласове отг неправомерни искове.

Става дума предимно за журналистите, неправителствените организации и гражданското общество. Те често са обект на стратегически съдебни производства срещу участието на обществеността, известни с абравиатурата SLAPP и добили популярност като „дела-шамари“ (от английската дума slap).

Евродепутатите приеха днес резолюция въз основа на доклада на колегите си Тимо Вьолкен от Германия и Роберта Мецола от Малта с 444 гласа „за“, 48 „против“ и 75 „въздържал се“.

„Делата-шамари“ са за често необосновани съдебни искове, основани на преувеличени и често неправомерни твърдения. Идеята е те да сплашат и професионално да дискредитират ответниците, като крайната цел е да ги изнудват и заглушат.

В текста е изтъкнат честият дисбаланс на властта и ресурсите между ищеца и ответника, който подкопава правото на справедлив съдебен процес. Особено тревожен е фактът, че такива дела се финансират от държавните бюджети, както и че се използват в комбинация с други държавни мерки срещу независими медии, журналисти и гражданско общество.

Мерки за защита на жертвите и санкциониране на злоупотребяващите

ЕП изразява съжаление, че досега нито една държава членка не е приела целенасочено законодателство срещу „делата-шамари“. Депутатите призовават Европейската комисия да представи пакет от мерки, включително законодателни. Те трябва да включват:

• Директива на ЕС срещу „дела-шамари“, установяваща минимални стандарти, които да защитават жертвите, като същевременно предотвратяват и санкционират злоупотреби с мерките срещу SLAPP;

• Правна рамка в предстоящия Законодателен акт за свободата на медиите;

• Предотвратяване на туризма с цел дела за клевета (т.нар. libel tourism) или търсенето на най-благоприятна правна система за завеждане на дело (т.нар. forum shopping). Необходими са единни и предвидими правила за клевета и чрез установяване на това, че делата следва да се решават от съдилищата в обичайното местопребиваване на ответника;

• Правила за предсрочно прекратяване на делата от страна на съдилищата. Така ще могтат бързо да се прекратяват искове, основани на обективни критерии;

• Ищецът трябва да бъде санкциониран, ако не успее да обоснове, че искът му не е неправомерен;

• Предпазни мерки срещу комбинирани „дела-шамари“. Това са дела, които съчетават обвинения в наказателна и гражданска отговорност. Необподими са и мерки, които да гарантират, че клеветата не може да се използва за такива дела;

• Фонд на ЕС за подпомагане на жертвите на „дела-шамари“ и техните семейства, както и подходящо обучение на съдиите и адвокатите.

„Нашите съдилища никога не бива да бъдат площадка за богати и влиятелни лица, компании или политици, нито да бъдат претоварвани или да се злоупотребява с тях за лична изгода", заяви докладчикът Роберта Мецола от Европейската народна партия (ЕНП).

Според колегата й - социалдемократа Тимо Вьолкен, този доклад трябва да послужи като модел за защита на онези, които търсят истината, за гарантиране на свободата на изразяване и за отстояване на правото ни да се информираме. 

На 4 октомври Европейската комисия започна обществена консултация, за да се включи в предстояща инициатива за справяне с неправомерните съдебни искове, подадени срещу журналисти и правозащитници. Очаква се през 2022 г. ЕК да приеме Европейски акт за свободата на медиите. Целта му е да гарантира независимостта и плурализма на медиите.