Лидерът на Беларус заплаши да спре доставките на газ за Европа, ако на страната му бъдат наложени санкции заради ескалиращата мигрантска криза на границата на страната, предаде Би Би Си.

Хиляди мигранти от третия свят са блокирани на границата между Беларус и Полша, където мръзнат и оцеляват в тежки условия с надеждата да преминат в Европейския съюз.

Западни официални лица обвиниха Беларус, че е провокирала кризата, за да подкопае сигурността на ЕС, което тя отрича.

Междувременно се съобщава, че ЕС подготвя пакет от нови санкции.

"Ако ни наложат допълнителни санкции... ние трябва да отговорим", каза дългогодишният авторитарен президент на страната Александър Лукашенко в четвъртък.

„Ние топлим Европа, а тя ни заплашва“, каза той, имайки предвид руски газопровод, който минава през Беларус и влиза в ЕС.

„А какво ще стане, ако спрем доставките на природен газ? -  добави той. - Бих препоръчал на полското ръководство, литовците и (другите) да помислят, преди да говорят."

Коментарите му предизвикаха нови опасения относно недостига на природен газ и високите цени в Европа.

Още в понеделник могат да бъдат въведени още санкции на ЕС срещу Беларус, казаха двама неназовани дипломати пред агенция Ройтерс.

Те добавиха, че летището в столицата Минск може да бъде санкционирано в опит да бъдат спрени международните авиокомпании, превозващи мигранти дотам.