Ваксинационните казуси не подминават и спорта, като в случая не става въпрос за Новак Джокович. Този път в епицентъра е един най-популярните щатски спортисти - звездата в американския футбол Аарън Роджърс, куотърбек на "Грийн Бей Пакърс".

Оказа се, че през лятото ветеранът е излъгал, че е имунизиран. През миналата седмица той даде положителна проба за COVID-19 и освен карантина за себе си осигури и глоба в размер на 300 000 долара на клуба си - заради това, че е нарушил подписаните от НФЛ и Асоциацията на играчите протоколи. 

Какво се случи?

На 26 август на редовна пресконференция на "Грийн Бей" преди началото на сезона, Роджърс е попитан от репортер следното: 

"Ваксиниран ли сте? Какъв е вашият статус?"

"Имунизиран съм, да, е отговорът на подавача. - Има момчета в отбора, които не са ваксинирани. Мисля, че решението е лично. Няма да съдя тези момчета."

Миналата сряда, при редовни тестове, PCR-ът на Роджърс е положителен. Същевременно се оказва, че той не е получил ваксина срещу COVID-19. Изолиран е за 10 дни, поради което пропусна мача на "Пакърс" срещу вицешампиона "Канзас Сити Чийфс" миналия уикенд (загуба със 7:13). Чувства се добре и в събота ще е свободен да се върне в отбора, като още на следващия ден може да играе.

Междувременно Аарън Роджърс бе глобен с 14,650 долара, колкото и съотборникът му Алън Лейзърд. А "Грийн Бей Пакърс" - с 300 000 долара и предупреждение за бъдещи по-тежки санкции (отнети избори в драфта за новобранци например), ако клубът и (или) негови играчи продължат да не спазват протоколите, които са подписали сами.

Къде са се провинили Роджърс и "Пакърс"?

НФЛ не задължава играчи, треньори и друг персонал да се ваксинира. Но както и на други места, имунизираните са освободени от мерки, за разлика от тези, които отказват да го направят. Бъдейки неваксиниран, асът е трябвало да носи маска на пресконференции. Освен това той и Лейзърд са посетили парти за Хелоуин, на което е доказано, че не са носили маски на място с повече от трима души.

Клубът е трябвало да докладва това на Лигата, като отново въпросът опира до това, че двете звезди са незащитени срещу COVID-19. В обратния случай не би имало проблем. Това е причината за глобите, записани във въпросните протоколи.

В телевизионно интервю от дома си Роджърс "пое пълна отговорност" заради отговора си на 26 август, с който "може и да е заблудил" хората. Той отвърна на разразилите се критики - че медиите го нападат за нещо, което е личен въпрос. Не се е ваксинирал заради алергии, които има, а те могат да се окажат причина за тежки странични ефекти. Лекари му казали, че нито една от одобрените до момента ваксини в САЩ не била подходяща при неговото положение.

От всичко останало, което е казал, не се отрича, стои зад думите си. Не е атниваксър, просто на този етап не иска да приеме препарат срещу COVID-19. Куотърбекът бе подкрепен от ръководството и старши треньора на "Пакърс", а също така от феновете. Независимо, че ги разочарова и държа в напрежение няколко месеца.

В ранната пролет се заговори, че Аарън може да напусне "Грийн Бей" и за първи път от началото на кариерата си в НФЛ да заиграе другаде. На 29 април той потвърди това - иска да си тръгне, призова за размяна, която да му позволи да играе в друг тим. Не бе доволен от отношенията си с управата на клуба. Пропусна няколко предсезонни лагера. 

Бойкотът на Роджърс приключи на 26 юли, когато стана ясно, че остава в "Пакърс".

Застрахователната компания State Farm, дългогодишен партньор на звездата, обяви, че няма да скъса договора си за спонсорство с него, макар че леко го разкритикува заради подвеждането, че се е ваксинирал. Уважава обаче избора му да не го прави. 

Базираната в Грийн Бей здравна организация Prevea Health обаче реши да се раздели с едно от най-популярните си лица.

Роджърс получава както подкрепа, така и критики. Сред онези, които не одобряват постъпката му, е величието на НБА Карим Абдул Джабар.