Секциите за гласуване в чужбина ще бъдат 751 и ще са в 68 държави. Това каза председателят на работната група "Избори" в МВнР Иван Кондов, постоянен секретар на министерството, на брифинг във ведомството във връзка с организацията на вота зад граница на 14 ноември.

МВнР и дипломатическите и консулските ни представителства успяха да се справят с организацията на изборите в чужбина, всичко, засягащо организационната и логистичната част, беше извършено от нас, категоричен бе Кондов.

"Осигурили сме помещенията, технически средства, бюлетините са изпратени, пътуват и машините, на много места вече са пристигнали", посочи Кондов. "Първият кръг от изборите ще се състои в спокойна обстановка, осигурили сме възможностите за честен и демократичен вот", добави той.

Сред трудностите, с които са се сблъскали, Иван Кондов посочи като голям проблем сроковете, предвидени в Изборния кодекс, като коментира, че когато е правен, е имало много по-малко българи в чужбина.

Кондов посочи и че са поискали машините за тези избори 25 дена по-рано, а са ги получили осем дни преди изборите.

"Веднага започнахме работа, част от машините изпратихме същия ден, но тези кратки срокове са много притеснителни", коментира той.