100 лв. ще получават учителите, които тестват ученици за COVID-19, съобщи NOVA, позовавайки се на свои източници. Сумата ще се дава допълнително всеки месец. Това е било решено на отраслов съвет, казва Деян Стаматов, който е председател на Системата на работодателите в Народната просвета.

В първия ден от въвеждането на мярката тест са си направили 37 832 ученици, като от тях само 5 проби са положителни. 2717 са тестваните учители, от които положителните проби са дали 6. 1507 непедагогически специалисти без зелен сертификат също са били тествани. При тях три са положителните резултати – два във Варна и един в София.

Учениците от 5 до 12 клас да се върнат в училище, призова вчера столичният заместник-кмет по образованието Мирослав Боршош.

Според него резултатите от тестванията в София са показали, че училищата не е трябвало да бъдат затваряни.

24113 ученици са тествани в столицата вчера, от които два са били с положителен тест. От всичките 650 учители един е бил с положителен антигенен тест. По-късно е направил PCR тест и той е бил отрицателен, каза зам.-кметът Боршош, който се включи като доброволец и родител в тестването на малките ученици.

"Тези резултати показват, първо, че училищата не трябваше да бъдат затваряни, както настоявахме. И второ, че децата от всички останали класове трябва незабавно да се върнат в училище. Като зам.-кмет с ресор "Образование" и като родител настоявам още от първия ден Министерството на здравеопазването да преразгледа своята заповед и да отмени локдауна, наложен над образованието на децата ни", каза за БНТ Боршош.

Той припомня още, че училищата бяха затворени при 4% карантинирани паралелки в малките класове и около 7% в гимназиален етап.