Най-късно до 2024 г. Лондон ще е домакин на кръг от Формула 1, пише в обширен материал "Дейли мейл". Така Великобритания може да има две надпревари, стига "Силвърстоун" да остане в календара на най-комерсиалния моторен спорт.

Инвестицията за пистата ще дойде от американския фонд "777 партнърс" и негови британски партньори. Те искат да изградят нов гигантски комплекс в източната част на столицата ("Ийст енд") край "Кралските докове". Тези планове съвпадат и с намеренията на общината - най-вече на кмета Садик Хан, който , според "Дейли мейл", се надявал да завърши проекта до 2024 г., когато изтича вторият му мандат.

"Надяваме се това да се случи, казва основателят на "777 партнърс" Джош Уондър, който е собственик и на италианския "Дженоа". - Атмосферата ще е наеликтризираща, тъй като най-големите спортисти на планетата ще дойдат на доковете, много фенове, а също така най-мащабните спонсори.

Но най-важното е, че ние ще изградим спортен и увеселителен комплекс на най-високо ниво и той ще служи на обществото за години напред. Ще облагородим много площи наоколо. Проект с такъв мащаб не може да бъде оценен, докато не е завършен, но значението му ще е огромно."

Лондон и друг път е влизал в предварителни планове за Формула 1 - най-вече с улична надпревара. Сега обаче нещата изглеждат доста по-завършени, тъй като състезанието ще има постоянен дом, а той ще отваря врати и за други моторни спортове. Предимство е и фактът, че комплексът е в самия град, а той притежава огромни възможности като хотелска база, инфраструктура и транспорт.

Проектът на "777 партнърс" е канселиран заради пандемията, но сега е получил нов тласък. Любопитно е, че договорът за Гран При на Великобритания на "Силвърстоун" изтича през 2024 г.

Желанието на Садик Хан е лондонското състезание да бъде проведено с "нула вредни частици" от болидите.

Очаква се скоро да бъде направена първата копка на комплекса, тъй като най-важните стъпки се направени и проектът е получил одобрение от лондонската община.