Гладна стачка започват от утре работещите в Спешното отделение във Видин. Те твърдят, че са изнудвани и тормозени от ръководството на болницата да дават част от изработените си пари, които получават за работа на първа линия.

"В момента не получаваме никаква средства. Искаме да си получим парите, които ни се полагат. Получавали сме средства частично и сме си ги делили помежду си. След това от нас се искаше да връщаме част от тези пари. Лично от мен преди месец бяха поискани 300 лева", споделя една от работещите в Спешния център пред Нова тв.

Медиците разпределяли парите по свое желание, за да няма конфликт в колектива. От ръководството им обяснили, че съставят списък и включват всички, но след това този списък бива отхвърлян. Служителите твърдят, че имат наложени и наказания.

Методиката е определена от МЗ и се спазва стриктно. Всеки, който по методика има право да вземе тези пари, ги е взел. Болнична комисия преглежда списъците и определя кой да вземе пари. Искам да отбележа, че тези пари са чисти, тоест нямат данък. Аз казвам, че всички, които по методиката са работили на първа линия, са си получили парите, категоричен е д-р Богдан Томов – зам.-директор на МБАЛ „Света Петка” във Видин.