Родители и учители излизат на протест пред Министерския съвет срещу тестването на децата като условие за присъственото им обучение, съобщи БНР.

Организаторите на протеста посочват, че децата им не са опитни зайчета, че учителите не са медицински специалисти и че родителите не са лаборанти. Демонстрации на родители имаше вчера в Бургас и Раковски. 


Близо 500 училищни директори поискаха тестването на учениците да се прави от родителите в домашни условия. С подобна позиция излязоха синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" и консултантът на Столична община Тодор Кантарджиев. 


От министерствата на здравеопазването и образованието са категорични в съвместна заповед, издадена снощи - тестването ще се извършва в класните стаи с изключение на децата със специални образователни потребности, които ще се тестват вкъщи.

Същевременно стана ясно, че в някои области тестовете за учениците няма да пристигнат до сряда, каквито бяха първоначалните очаквания. Вчера тестове бяха доставени в 13 области. 


При това положение някои училища ще върнат малките ученици в клас в сряда, други - в четвъртък, а трети - следващата седмица.