Свидетели сме на кръстоносен поход на ГЕРБ и ДПС срещу машинното гласуване, защото то е част от промяната в страната и им пречи да прилагат обичайните си схеми за купуване и манипулиране на вота, каза съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов пред Нова телевизия. 

Христо Иванов призова всеки български гражданин да упражни вота си разумно, за да се даде път на промяната. Той допълни, че първият инструмент на промяната е машинното гласуване и не трябва да се допуска съмнение в доверието му. 

“Още когато се приемаха измененията в изборния кодекс Борисов направи програмна заявка да се гласува така, че всичко да стане хаос, защото тезата им е “след мен и потоп”. Това в момента е продължение”, каза той. 

“Погледнете и ДПС с техните схеми за регистриране на колкото може повече мобилни секции, за да се върнем към хартиеното гласуване. Тези хора не са се отказали да върнат страната назад. Трябва да се гласува така, че промяната да стане възможна”, добави съпредседателят на “Демократична България”.

“Демократична България” дава всички причини за ескалация на действията на ГЕРБ и ДПС, заяви Иванов. Той смята, че неспособността на българските институции да реагират спрямо санкционирания по закона “Магнитски” Делян Пеевски го доказва. 

“Да извадиш Делян Пеевски при положение, че е обект на санкции, е принципен въпрос. Тази седмица ми се иска да помолим българските граждани да се фокусират върху факта дали ще дадем на ГЕРБ и ДПС възможност за реванш? Те я търсят и очевидно показват, че нямат никакво намерение да пуснат кокала”, каза той.

Иванов определи поведението на БСП по отношение на машинното гласуване като безпринципно. Според него формацията застава между два лагера, за да реализира максимална изгода.

“БСП е балансьор. Опитват се да балансират между мафията и тези, които искат да доведат промяна. България трябва да се промени дълбоко и това може да стане само със сериозно професионално отношение, а не с това “ще видим кой ще ми даде повече”, каза той. 

Иванов определи “Продължаваме промяната” като конкурент, но без да е притеснен за отношението на избирателите към “Демократична България”.

“Спокоен съм, че нашите избиратели знаят кои сме ние, че сме последователна и твърда формация. Знаят, че ако искаш да гласуваш за предсказуем и ефективен инструмент за промяна, най-доброто на пазара е “Демократична България”, добави той.

 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ