Повече въпроси и неясноти, отколкото ясно предписани стъпки как ще става тестването на учениците в училище.

"Добра идея, но като стъпки не е направено адекватно", посочи в четвъртък Диян Стаматов,  директор на 119-о училище в столицата.

Вчера беше издадена заповед на здравния министър Стойчо Кацаров за тестването като възможност за връщане в училище, а по-късно след проточил се Отраслов съвет от МОН обявиха, че вземането на пробите и отчитането на резултатите ще става в училище, в началото на първия учебен час, два пъти седмично. Връщането ще започне от най-малките ученици от първи до четвърти клас, от 10 ноември. Дотогава се смята, че тестовете ще бъдат доставени до училищата. При вземането на пробите ще помага и друг училищен персонал, родители и т. н. Учителите трябва да са със зелен сертификат.

Няма заповед на МОН, където всичко да е описано детайлно, смята той.

Кога пристигат тестовете, кой ги доставя, ще има ли резервни, кога ще започнем да тестваме учениците от по-горните класове, какво правим с биологичния отпадък, какви ще са тестовете за учителите (които не са ваксинирани или със сертификат за преболедували), ще намерим ли доброволци, които да помагат, изброи той някои въпроси.

"Най-голямата образователна система е в столицата. София има 150 000 ученици, като от тях 50 000 са от 1-4 клас. Учителите са 14 000", посочи Стаматов, който е председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета. Той изрази разочарование от избрания вариант на тест, който бил по-подходящ за по-големи ученици.

„Това означава вътрешна неувереност и неподготвеност на директорите да организират този процес. Ние очаквахме това да бъдат близалки, а децата от 1-4 клас да ги ползват игрово.“

"Тестът трябваше да е детски, а не за ученици на 17-18 г. Това е високо изпитание за училищните екипи, които тепърва трябва да са обучени. Видях за първи път този тест вчера. Това не е свойствената работа на учителя. Образователната система не е подготвена за такава екстремна смяна на механизма на действие. Не е ясно дали в понеделник ще бъдат доставени тестовете, а очакваме, че в сряда трябва да бъдат прилагани", продължи Стаматов, който няколко пъти повтори, че не прави политически изказвания. Стаматов е общински съветник в София от ГЕРБ.

По думите му има ескалиращи притеснения от преподаватели от цялата страна.

"Всичко това подсказва, че е добре замислено, но не е добре подредено нито за възрастта, нито за образователните институции. За мен това е упрек към здравния министър, който не се е съобразил с възможностите на децата от първи до четвърти клас. Той трябва да се вслушва в експертите. Тази изненада ще доведе до притеснение у родителите, а след това и учителите“, добави Стаматов.

Според него "по-добре да има два-три дни забавяне, за да бъде всичко по-добро организирано. Не да се прибързва, защото така е казано".

Той посочи, че са поръчани само 400 хил. теста, а учениците в начален курс в страната са 230 хил. "Това е проста аритметика, нали? За колко време ще стигнат." (Всъщност ще има и нови поръчки на тестовете от МЗ - бел. ред.) 

"26 деца, които плюят едновременно. За малките деца това ще се превърне в много интересна игра", отбелязоха педагозите.

"Голяма част от директорите и преподавателите сме много разочаровани от здравния министър, той показа, че прехвърля отговорността върху нас, без да се съобразява с това, което му казваме", отбеляза още Стаматов.

Той обясни, че 50 на сто от преподавателите в ръководеното от него учиище са ваксинирани, "другите не са поради не добри послания от лекарите, при които са се консултирали".