Новият срок за най-ранно връщане в училище ще е 10 ноември. То се отнася само за учениците от първи до четвърти клас.

Това съобщи просветният министър акад. Николай Денков в сряда вечерта.

То ще започне от най-малките ученици, както и преди беше съобщено.  И днес здравният министър Стойчо Кацаров твърдеше, че това ще стане от 8 ноември.

Тестването ще става в класната стая, в началото на учебните часове, всеки понеделник и четвъртък. На 10 ноември, по изключение като първи ден в училище, ще е в сряда вместо в четвъртък.

"Децата влизат, сядат си по чиновете", обясни министърът.

Тестовете са щадящи на принципа на слюнка в контейнер. За осъществяването на процедурата ще се разчита и на доброволци, извън персонала на училищата.

Във вземането на проби освен учителите, ще се включат медицински специалисти, родители, медиатори, педагогически  непедагогически персонал. Те трябва да имат т. нар. зелен сертификат, или трябва да се тестват два пъти седмично за COVID-19.

В понеделник и четвъртък трябва да се отделят по 30 минути сутрин за провеждане на изследванията. Този часови период трябва да бъде осигурен чрез съкращаване на междучасия или обедни почивки - по преценка на директорите на учебните заведения, обясни министърът на образованието.

Времето до 10 ноември е необходимо за доставката на тестовете. Но министърът обеща, че от МОН ще използват времето до следващата сряда, за да демонстрират и да обясняват как става тестването и чак след това ще има допитване до родителите, за да получат тяхното съгласие.

За да стартира присъственото обучение, родителите на минимум 50% от децата от всяка паралелка трябва да са дали писмено съгласие.

Учениците, чиито родители не искат децата им да бъдат тествани, остават на дистанционно обучение - синхронно или асинхронно, по думите на министъра.

"Въпросите са изключително сериозни. Разбрахме се да спре разнопосочната информация, която идва от различни институции. За училищата източникът на информация е нашето министерство", каза още Денков.

Онези, които участват във вземането и отчитането на пробите, ще получат допълнително възнаграждение за двата месеца до края на годината, каза той. Но не даде повече подробности.

Избраните и поръчани от МЗ тестове засега ще бъдат прилагани в училищна среда за всички ученици от 1 до 4 клас при заболеваемост от 500 до 100 000 души за 14-дневен период на ниво община.

Министърът не можа да даде някакви конкретни срокове за връщането присъствено на по-големите ученици.