"Локдаунът е твърде далеч, ако въобще има такъв."

Това обяви зам.-министърът на здравеопазаването Александър Златанов на брифинг в четвъртък.

Здравните власти чакат другата седмица отговор от експертните съвети по въпроса за издаването на сертификат с тест за антитела.

От МЗ обявиха и кои групи пациенти влизат в хипотезата, че не могат да се ваксинират. 

Здравното министерство все още няма яснота откъде ще идват медиците в обявените два центъра за интензивно лечение на COVID пациенти.

За антителата

„Допитали сме се до експертните съвети по вирусология и епидемиология за това дали могат антителата да бъдат използвани като маркер за преболедуване на коронавирус и издаване на сертификат.  В рамките на тази седмица въпросът ще бъде обсъден и вероятно другата ще имаме решение", обясни по темата заместник здравният министър Тома Томов.

Кои хора са с противопоказания за ваксиниране

„Абсолютна контраиндикация е наличието на анафилаксия или свръхчувствителност на някои към някои от компонентите на ваксината или на помощните вещества. Като възможност за отлагане на ваксинацията във времето са наличието на остро-инфекциозно заболяване или друго остро състояние, декомпенсиране на хронични заболявания – на сърце, бял дроб, бъбреци, неврологични усложнения", каза още д-р Томов.

Такова отлагане е възможно, докато заболяване не влезе в контролиран етап, т. е. в съответните норми, да се повлиява от лечение и т. н.

Томов повтори, че абсолютно противопоказание е единствено силна алергична реакция, стигаща до анафилактичен шок, но честотата на подобни събития била много рядка.

"Хората с автоимунни заболявания не са контраиндицирани да се ваксинират стига основното заболяване да не е декомпенсирано", уточни още д-р Томов.

Другият зам.-министър Златанов добави, че лекуващият лекар щял да се подписва под документ с причините, че даденият пациент не може да бъде ваксиниран.

За такива хора обаче няма изключения, те ще трябва да се снабдяват със зелен сертификат по другите възможности - чрез преболедуване или с отрицателен тест.

Медици за новите интензивни структури? Няма такива

"Няма такива."

Така Златанов отговори на въпрос колко медици от София и София-област са изявили желание да отидат да работят в COVID интензивните структури, които МЗ обяви, че ще прави в болница "Лозенец" и в "Св. Иван Рилски".

"Много е труден този процес, внимателно трябва да се прецени. Ако въобще се наложи", каза той уклончиво. 

След което добави, че в София имало достатъчно лекари.

"Изпратени са писма до лечебните заведения. На много напреднал етап сме", добави накрая Златанов без да обясни как точно ще се случат нещата.

Според изказване на другия заместник-министър Димитър Петров първа трябва да заработи структурата в "Лозенец" като тама ще се ползва персонала на лечебното заведение. По-бавно щяло да стане оборудването и окомплектоването в "Св. Иван Рилски".

"Искам да ви кажа, че болниците се справят геройски и може би системата е много по-добре организирана вече. Личи едно желание сред медиците, една солидарност сред тях. Те се справят много по-успешно и затова им благодаря", беше коментарът на Златанов на забележка, че болниците изнемогват.

За развитието на вълната и локдауна

Според Златанов мярката с въвеждането на документа работи добре и дава резултат.

„Имаме дискретни данни за обръщане тренда на пандемията. Положителността на тестовете на база 14 дни започва да намалява. Съотношението между заболели и постъпили в лечебни заведения е много по-различно, отколкото при предишни пикове на пандемията. При много заболели имаме по-малко хора, постъпващи в лечебни заведения", обясни той. И допълни, че благодарение на зеления сертификат, много обекти, които биха били изцяло затворени при локдаун, сега работят", обяви той.

Златанов се отказа от собствените си предишни твърдения за 10 хил. души в болница с COVID като граница за локдаун.

"Не е един критерият", каза той в четвъртък.

"Засега няма необходимост от въвеждане на локдаун. Не са основание само леглата", добави още зам.-министърът.