Българският писател и учен Георги Бърдаров ще получи Европейската награда за литература заедно с още 12 лауреати на церемония в Брюксел на 9 ноември.

Церемонията в културен дом "Флаже" в белгийската столица ще се проведе във вторник от 19:30 часа местно време пред ограничена публика при спазване на противоепидемични мерки и ще се излъчва на живо във Фейсбук канала на Европейската награда за литература.

Достъпът до церемонията е с утвърдена от белгийските власти форма на сертификат за COVID-19. По тази причина трима от лауреатите - писателите от Армения, Чехия и Латвия, няма да има възможност да участват на живо в церемонията, съобщиха за БТА от екипа на Европейската награда за литература.

Лауреатите бяха обявени през май тази година. Тогава стана известно, че Георги Бърдаров е отличен тази година за романа си "Absolvo te". Това е вторият роман на автора след "Аз още броя дните".

Официалната премиера на "Absolvo te" в София беше през юли. Романът, излязъл през 2020 г., беше представен и на джазфестивала в Банско през август тази година.

Наградите ще бъдат връчени от Мария Габриел, еврокомисар по иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта, от словенския министър на културата д-р Васко Симонити и от евродепутатката Сабине Ферхайен, председател на комисията по култура и образование в Европейския парламент, съобщиха организаторите.

Европейската награда за литература се организира от консорциум от асоциации - Европейският съвет на писателите (EWC), Федерацията на европейските издатели (FEP) и Федерацията на европейските и международни книготърговци (EIBF) с подкрепата на Европейската комисия.

Европейската награда за литература стартира през 2009 г. и на 13-те й издания оттогава са отличени 148 творби и авторите им. Инициативата поощрява едни от най-талантливите съвременни белетристи от цяла Европа, а в нейния обхват влизат 41 държави, които са част от програма "Творческа Европа" на ЕС.

По регламент всяка година една трета от тези страни участват в литературния конкурс. Номинираните за отделните страни се избират от национални журита, състоящи се от литературни експерти.

Писатели от Албания, Армения, България, Чехия, Исландия, Латвия, Малта, Молдова, Холандия, Португалия, Сърбия, Словения, Швеция, Тунис са наградени тази година. Отличените български автори преди това са Ина Вълчанова за "Остров Крах" през 2017 г., Милен Русков и "Възвишение" (2014 г.), Калин Терзийски с "Има ли кой да ви обича" (2011 г.).