Кандидат за депутат е замесен в схема за издаване на зелени сертификати на неваксинирани лица.

Това заяви днес директорът на Дирекция "Национална полиция" Станимир Станев пред Нова тв.

Именно Нова излъчи свое разследване, в което разказва за престъпната схема, посредник в която е лице, представило се като Величкко Георгиев и сезира МВР.

"Лицето, замесено в схемата с фалшиви сертификати, беше установено. То е с имунитет, тъй като е кандидат за народен представител. Поискано е свалянето на имунитета му", посочи Станев.

От МВР са информирали Софийска градска прокуратура, образувано е следствено дело. Поискано е сваляне на имунитета на кандидата за народен представител, каза още директорът на "Национална полиция", без да назовава имена и политически формации.

Кандидат с името Величко Иванов Георгиев има в листата за 24 МИР София - на коалиция "Патриотичен фронт". В хода на деня стана ясно, че именно той е въпросното лице. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов бил "бесен", като предстои изключването на Георгиев от партията.

Схемата

Според разследването на Нова един зелен сертификат се продава на неваксинирано лице срещу 450 лева "бърза поръчка" и 300 лева "бавна". Фалшивите документи се получават само за ден-два.

Според посредника Георгиев, с когото от медията са разговаряли със скрита камера, на ден се издават между 15 и 30 неистински сертификата само от един лекар.

Документите са 100% валидни, но без притежателят им да е стъпвал в лекарски кабинет. Разследването показва три такива случая. При единия става въпрос за жена, която живее в Украйна и разполага със зелен сертификат, издаден у нас, без да се е връщала в България.

Георгиев твърди, че работел със старша сестра, която през седмицата работи в столична поликлиника - в кв. "Люлин", а през уикендите - в мобилния пункт на мол. Тя "отговаря" за "бавната поръчка".

Разказва още, че се занимавал в тази дейност от лятото и стотици чакали за документа. "В петък съм подал 85 (човека)", заявява сам пред скритата камера представящият се като Величко Георгиев.

Не очаква и проверки.

"Те половината съдии и прокурори в България са по тая схема. Ти да не мислиш, че някой се е ваксинирал", казва още посредникът в телефонен разговор с разследващия журналист.