Тестът на две хиени в зоологическа градина в Денвър е положителен за новия коронавирус, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Това е първият потвърден случай сред тези животни в света, заявиха от американската Националната ветеринарна лаборатория. Проби от различни животни в зоологическата градина са изследвани, след като няколко лъва там са се разболели. Тестовете на хиените са дали положителен резултат в лабораторията на университета на Колорадо и след това са потвърдени от националната лаборатория.

Освен двете хиени положителни тестове са дали 11 лъва и два тигъра от зоологическата градина.

"Хиените са известни със своята издръжливост и здраве, те понасят леко антракс, бяс, куча чума. Животните са в добро състояние и се очаква да се възстановят напълно", заявиха от зоопарка.

Болните хиени са Нгози и Кибо, които са на 22 и 23 години. Те са с леки симптоми - малко са летаргични, имат лека хрема и покашлят.

Другите животни, дали положителни проби напоследък, или са оздравели, или са на път да се възстановят.

"Знаем, че много други видове са податливи на COVID-19 от многократните съобщения и продължаваме да спазваме най-високо ниво предпазни мерки, когато работим с нашите 3000 животни от 450 различни вида", уверява ръководството на зоопарка в изявлението.

Случаи на зараза с новия коронавирус бяха съобщени за много видове по целия свят, предимно сред животни, влизали в близък контакт с болен от COVID-19 човек. Според наличната информация рискът животните да разпространяват заразата е малък.

Хората с COVID-19 трябва да избягват близък контакт с животни, включително домашни любимци, за да ги предпазват от зараза.