Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Иран е увеличил запасите си от обогатен до 60 процента уран и те сега са 25 килограма, съобщиха днес държавни медии, цитирани от Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това потенциално ще усложни усилията за съживяване на ядрената сделка на международните сили с Техеран от 2015 г.

Преговорите по програма трябва да се подновят на 29 ноември във Виена. Но според западните сили Иран е ускорил обогатяването на уран до нива, по-близки до необходимите за използването му за ядрени оръжия, което е в нарушение на установените в сделката ограничения.

"Досега сме произвели 25 килограма обогатен до 60 процента уран, който никоя друга държава, която не притежава ядрени оръжия, не може да произвежда", каза говорител на Организацията за атомна енергия на Иран, цитиран от ирански медии.

Той каза и че организацията е произвела и повече от 210 килограма обогатен до 20 процента уран, отбеляза Асошиейтед прес. Според клаузите от историческата ядрена сделка от 2015 г. Иран няма право да обогатява уран над 3,67 процента. Уран, обогатен до над 90 процента, може да бъде използван за ядрени оръжия.

Иран отрича да иска да притежава ядрени оръжия и твърди, че обогатява уран само за употреба в гражданската си енергийна ядрена програма. Той твърди и че нарушенията на ядрената сделка са обратими, ако Съединените щати премахнат санкциите и отново се присъединят към сделката.

Правителството на президента на САЩ Джо Байдън каза, че иска отново да се присъедини към сделката, но не може да постигне съгласие с Иран кои стъпки трябва да бъдат предприети първо. Ключови са въпросите какви ограничения на ядрената си програма ще приеме Иран и кои санкции ще бъдат отменени от Вашингтон.

Според представители от западни правителства ускоряването на производството на обогатен уран от Техеран има за цел да подобри позициите на Ислямската република, за да може тя да спечели повече отстъпки, когато преговорите бъдат подновени.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.