Иран започна от днес след полунощ да обогатява уран до 60 процента чистота, обяви председателят на иранския парламент Мохамад Багер Калибаф, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Той не уточни какво количество ще бъде обогатено до такова равнище.

Този ход на Иран вероятно ще повиши напрежението, в момент, когато той преговаря във Виена със световните сили за евентуалното връщане на САЩ в споразумението от 2015 г. за ядрената му програма. Новината е признак за значителна ескалация след приписвания на Израел киберсаботаж през уикенда, повредил центрофуги в ядрения обект в иранския град Натанз.

Въпреки че 60 на сто е доста над равнищата, до които досега Иран е обогатявал уран, това е далеч под 90-те процента, необходими за производството на ядрено оръжие, отбелязва АП.

Агенцията посочва, че засега не е известно защо съобщението е било направено именно от хардлайнера Калибаф - бивш командир от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, който е евентуален кандидат за президент на изборите през юни.

По-късно ръководителят на Иранската организация за атомна енергия Али Акбар Алехи уточни, че сега страната произвежда по 9 грама обогатен до 60 процента уран на час. Това количество обаче ще намалее до 5 грама на час през следващите дни.