Държавата не се е провалила с ваксинационната кампания.

Мерките работят, няма да има локдаун.

Изборите нямат нищо общо с нашите решения.

Ние осигуряваме тестовете, другото е работа на МОН

Това твърди здравният министър Стойчо Кацаров в петък сутрин пред бТВ.

„Изборите нямат нищо общо“

Мерките срещу разпространението на коронавируса работят и не се налага локдаун, каза Кацаров. Той отрече да има политически доводи за вземането на едно или друго противоепидемично решение. „Изборите нямат нищо общо“, каза Кацаров.

„Спря нарастването на случаите на новозаразени с коронавирус. Мерките работят. Причината е, че хората ги приеха и сами ги спазват, а не толкова на контрол, упражняван от властите“, каза Кацаров. Въпреки това остава рискът за здравната система, защото „хората, които влизат в болница сега, са хората, които са се заразили миналата и по-миналата седмица“, отбеляза министърът.

„Зеленият сертификат е вид локдаун“, повтори той отново познатата си теза.

Затова и не се налагало засега въвеждането на пълен локдаун, за да се пречупи кривата на разпространение на заразата и "няма нужда да се въртим около този въпрос".

„Това е повече от здравна криза, това е най-тежката пандемична вълна досега, освен това тя е много продължителна. Тези дни се навършват три месеца на тази вълна натискът в здравната система е изключително голям, а сега стигнахме до връхна точка, т.е. тя още не е свършила“, продължи Кацаров.

„Заплахата е да не можем да приемем всички болни в болници и да ги лекуваме. Това е най-лошото нещо, което може да ни се случи. Ако не продължим да се придържаме към тези противоепидемични мерки, ако не продължим да се ваксинираме масово, нищо добро не ни чака“, прогнозира той.

 „Протестите срещу зеления сертификат са политически, организирани са от партии за печелене на гласове“, смята още министърът, който беше посрещнат от демонстранти на влизане в градата на бТВ.

Протестиращи може и да са платени, но ако се разболеят, той ще трябва да се погрижи за тях и да им осигури болнично лечение.

„Няма провал във ваксинационната кампания“

Според него няма провал на държавата в имунизационната кампания.

„Ваксината е доброволна. Няма човек, който да не е информиран за ваксините. Много от нашите сънародници знаят повече за страничните ефекти. Не може някой да се оплаче, че му липсва информация за ваксините. Въпреки това създадените негативни нагласи срещу науката, вероятно са в корените на това хората още да не са се ваксинирали. Добрата новина е, че последните седмици виждаме ръст", заяви още Кацаров.

Според министъра в момента имало голям напредък в имунизацията срещу коронавируса - „за две седмици първа доза са си поставили над 200 000 души. А двете седмици преди това 50 000. Може би хората най-накрая разбраха, че това е начинът“, предположи той.

 „Връщането на учениците в клас и тестването им е работа на МОН“ 

Кацаров прехвърли цялата отговорност за тестването в училище като вход за връщането присъствено първо на най-малките ученици в полето на МОН. Здравното министерство само избрало и осигурявало тестовете, щяло да помага и с обучение как се взема пробата. Организацията е оставена на просветното ведомство.

Връщането на 1.-4. клас в училищата и тестването им са въпроси, които трябва да се отнесат към образователната система, каза Кацаров.

„Считаме, че възможността тестването да е в училище е по-добра", каза министърът.

Макар да не е запознат в детайли с тестовете, по думите му, те са достатъчно добри и са с чувствителност 90-95%. Поръчаните сега тестове стигат за една седмица, направена е нова обществена поръчка. Тестовете са подходящи, добави Стойчо Кацаров.

На въпросите защо учениците се връщат в клас при сегашните показатели, той твърди, че с тестването щяла да се създаде безопасна среда там.