ЕС и Тайван могат да създадат общ хъб за борба с дезинформацията, базиран в Тайпе.

Това е било обсъждано по време на посещението на група евродепутати в непризнатата от ЕС островна държава.

Делегацията бе от представители на Специалната комисия по въпросите на външната намеса, включително дезинформацията, във всички демократични процеси в ЕС. Целта бе проучване на тайванския опит в отговора на външната намеса и манипулативните кампании.

Групата има срещи с президентката Цай Ингвен и други представители на властите и гражданското общество. Делегацията бе оглавявана от председателя на парламентарната комисия, французина Рафаел Глюксман.

Главна тема на дискусиите е била тайванската иновативна система за противопоставяне на дезинформационните кампании и други видове хибридни атаки.

Това  бе първата визита на депутати от Европейския парламент в Тайван. По думите им островът е „ключов партньор и демократичен съюзник“.

Евродепутатите призоваха ЕС и другите демокрации, изправени пред подобни действия на намеса, да ке поучат от добрите практики на Тайван.

Делегацията изрази солидарност с властите в Тайпе заради усилията им да се справят с безпрецедентния натиск от страна на Китай. И изптъкнаха, че е неплиемлив всякакъв натиск както срещу Съюза, така и срещу неговите отделни страни членки.

За членовете на парламентарната комисия Тайван се е превърнал в еталон за демокрация в региона и една от най-развитите икономики в света.

„Това е съкровище, което всички демократи по света трябва да ценят и пазят“, изтъкна Рафаел Глюксман.

Евродепутатите изтъкнаха, че островната държава е постигнала успехи в отразяването на организирани отвън дестабилизационни кампании, като е направила своето общество по-устойчиво. Същевременно това е станало без ограничаване на свободата на изразяване.

Стратегията на Тайван се състои в сътрудничество между всички правителствени учреждения и независимите неправителствени организации, специализирани в установяването на факти и медийната грамотност, както и със социални платформи като „Фейсбук“. Тайпе насърчава медийната грамотност за всички поколения, демаскира дезинформацията и пречи на разпространяването на манипулативни послания. Системата предвижда и осигуряването на точна и коректна информация веднага, щом бъдат засечени фалшиви послания.

Дезинформационната кампания се води изцяло от Китай, който смята Тайван за своя неделима част.

ЕС официално не признава Република Китай, което е възприетото от Запада официално название на Тайван. Брюксел обаче поддържа връзки с Тайпе, най-вече в сферата на икономиката.