Китайският президент Си Цзинпин се зарече в събота да осъществи "обединение" с Тайван и не спомена директно, че това ще стане насила. Изказването идва на фона на седмица, изпълнена с напрежение между Китай и Тайван, което предизвика безпокойство по целия свят, предаде Ройтерс, информира БТА.

Малко след това Тайван отговори на изказването, като призова Пекин да изостави тактиките на принуда и за пореден път подчерта, че единствено тайванският народ може да реши какво да бъде бъдещето му.

Управляваният демократично Тайван е поставен под засилващ се военен и политически натиск от Пекин да приеме суверенитета на Китай, но Тайпе се зарича да защитава свободата си. В изказването си в Голямата зала на народа в Пекин Си каза, че китайският народ има "славна традиция" за противопоставяне на сепаратизма.

"Тайванският сепаратизъм е най-голямото препятствие пред постигането на обединение на родината и най-голямата скрита опасност за националното възраждане", каза той в своята реч, която изнесе на годишнината от революцията, свалила от власт последната имперска династия през 1911 г. Мирното "обединение" най-добре служи на цялостните интереси на тайванския народ, но Китай ще защитава суверенитета и целостта си, добави той.

"Никой не бива да подценява упоритата решителност, твърдата воля и силните способности на китайския народ да защитава националния суверенитет и териториалната цялост", каза Си.

"Историческата задача за завършването на обединението на родината трябва да бъде изпълнена и определено ще бъде изпълнена", добави той.
Неговият тон беше малко по-мек, отколкото през юли, когато беше последната му голяма реч, в която спомена Тайван. В нея той се зарече да "смаже" всички опити за официална независимост. През

2019 г. той директно заплаши да използва сила, за да постави Тайван под китайски контрол.

Въпреки това речта му не беше посрещната добре в Тайван. Президентството в Тайпе каза, че Тайван е суверенна и независима държава, а не част от Китайската народна република и ясно са отхвърлили китайското предложение за "една държава, две системи" за управление на острова. "Бъдещето на нацията е в ръцете на тайванския народ", каза президентството.

В свое отделно изявление, Съветът по континенталните въпроси, който определя тайванската политика към Китай, призова Пекин да "изостави провокативните си стъпки на нахлуване, заплахи и унищожение" и да се върне към преговорите.