Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Голямата награда "Перото" бе връчена от министъра на културата проф. Велислав Минеков на поета, есеист, преводач и редактор на списание "Факел" Георги Борисов.

"Това е награда за изключителен принос, радвам се, че сте Вие", каза Минеков. Борисов определи наградата като неочаквана. По думите му словото и боговдъхновената книга имат силата да крепят нацията, докато всичко се разпада, предаде БТА.

Марин Бодаков бе удостоен посмъртно с награда за цялостен принос към българския литературен контекст. Изпълнителният директор на НДК Пени Раева връчи наградата на неговата дъщеря Анна Бодакова.

За детска литература награда "Перото" получи Зорница Христова за "Нарисува за децата". Номинирани бяха също "Приспивни песни за феи и чудовища" на Сотир Гелев и "Един ден в музея" на Тодор Петев.

Победителят в категорията за дебют - "Отвор" на Румен Павлов, получи приза си от генералния директор на БТА Кирил Вълчев. Номинирани бяха също "Ела и ме спаси" на Емилия Милчева и "Чакам в кафенето" на Биляна Генова.

Номинирани за поезия бяха "Писмо в небето" на Владимир Левчев и "Малкият свят, големият свят" на Надежда Радулова, на победителят е "Аорист" на Виктор Самуилов. Той трябваше да получи наградата си от миналогодишния лауреат в тази категория - Белослава Димитрова, но отсъстваше от церемонията.

Миналогодишният носител на "Перото" за проза Теодора Димова връчи наградата в тази категория на Елена Алексиева за романа й "Прекъсването на Самсара". Номинирани бяха също "Вечерна сватба" на Иван Станков и "Телогинариум" на Ясен Григоров.

За превод бяха номинирани Виктория Лефтерова - за преводите на испански на "Портретът на моя двойник", съвместно с Eнрике Гил-Делгадо и "Сестри Палавееви в бурята на историята", съвместно с Енрике Малдонадо; Джузепе дел Агата - за преводите на италиански на "Времеубежище" от Георги Господинов (Voland, 2021) и "Избрани стихотворения" от Владимир Левчев, и Рейнал Перес Васкес - за превода на испански на "Седмият жест" от Цветанка Еленкова. Силвия Чолева обяви носителя на наградата - Джузепе дел Агата, италиански българист, литературовед и преводач, известен като Пепино.

 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.