Полицаи отведоха с патрулка Боян Расате след излизането му от участие в БНТ.

По искане на Софийската градска прокуратура Расате е заведен при следовател в Първо районно управление, за да му бъде повдигнато обвинение.

Вчера Централната избирателна комисия свали имунитета на кандидата за президент Боян Расате, с което стана възможно той да бъде привлечен като обвиняем. Малко преди това главният прокурор Иван Гешев поиска имунитета на Расате и срещу него вече тече досъдебно производство.

Той е заподозрян за нападението на общностния център за ЛГБТ хора Rainbow Hub.

Расате отрече да е участвал в погрома, но е бил разпознат от свидетели, които са разпитани.

Днес от софийската градска прокуратура бяха съобщили, че все още не е повдигнато обвинение на кандидата за президент Боян Расате. Причината е, че той не е бил намерен на всички посочени адреси в досъдебното производство.

От събота насам издирваният Расате се появи на интервю в Нова телевизия, а тази вечер бе заловен в БНТ, което е по-лесно за МВР, защото полиция охранява държавната телевизия. 

В събота, 30 октомври Расате и още десетина души нахлуват в центъра, докато там тече събитие. Те изпотрошават имуществото, а Расате удря в лицето едно момиче. Полицията пристига малко след напускането на групата.

Нападението беше осъдено остро от посланиците на 11 държави в България (Съединените американски щати, Австралия, Белгия, Дания, Испания, Канада, Нидерландия, Обединеното кралство, Португалия, Република Ирландия и Франция). Част от тях посетиха центъра в знак за солидарност.

Комисарят по човешки права на Съвета на Европа Дуня Миятович също осъди нападението и призова властите за бързо разследване.