Великобритания съобщи, че е получила подкрепата на повече от 100 държави за слагане край на обезлесяването по света, което учените смятат за един от главните фактори за климатичните промени, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

На климатичната конференция на ООН в Глазгоу британското правителство каза, че лидерите на страни, представляващи над 85 процента от световните гори, са се ангажирали до 2030 г. да прекратят обезлесяването и да преминат към активно залесяване.

Планът е подкрепен от страни като Бразилия, Китай, Колумбия, Конго, Индонезия, Русия и САЩ. За осъществяването му са обещани над 19 милиарда долара държавни и частни средства.

Горите са много важни екосистеми и едно от основните средства за поглъщане на въглероден диоксид от атмосферата, но цената на дървесината като суровина и нарастващото търсене на земеделски земи и пасища води до масирано и често незаконно изсичане на горите, особено в развиващите се страни.

Правозащитната организация "Хюман райтс уоч" предупреди, че постиганите преди подобни договорености са се оказвали безрезултатни.

Лусиана Телес Чавес, изследователка от организацията, каза, че увеличаването на правата на коренното население ще спомогне за преустановяване на обезлесяването и би трябвало да бъде включено в споразумението.

Елизабет II: Време е за действие

Британската кралица приветства световните лидери на организираната от ООН климатична конференция в предварително записано видео обръщение, в което каза, че времето на думите се е превърнало във време за действие, предаде Асошиейтед прес.

Деветдесет и пет годишната Елизабет Втора трябваше да присъства на срещата в Глазгоу, но се наложи да отмени пътуването, след като лекарите й я посъветваха да си почива и да не пътува. Наскоро кралицата беше подложена на изследвания и прекара една нощ в лондонска болница, което не й се е случвало от години.

В приветственото си слово към президентите и премиерите Елизабет Втора изрази надежда, че конференцията ще е "един от онези редки случаи, когато всеки ще има шанса да се издигне над политическото злободневие и да прояви истинско държавничество".

"Историята е показала, че когато страните се обединят в името на обща кауза, винаги има надежда", заяви кралицата във видеопосланието, заснето в петък в замъка Уиндзор.

В знак на почит към покойния си съпруг принц Филип, Елизабет Втора отбеляза, че е щастлива да приветства делегатите, тъй като той е приемал присърце въпроса за околната среда. Давайки публично воля на емоциите си, което тя рядко прави, кралицата заяви, че "не би могла да бъде по-горда" от факта, че делото на принц Филип за опазване на околната среда намира продължение в работата на най-големия им син принц Чарлз и неговия син принц Уилям.

Макрон призова най-големите замърсители да си поставят по-амбициозни цели; Меркел заяви, че Германия ще съкрати емисиите си

Френският президент Еманюел Макрон призова днес страните, които са с най-големи въглеродни емисии, да си поставят по-амбициозни цели за борба с климатичните изменения по време на 15-те дни на конференцията СОР26, предаде Франс прес.

С изказването си Макрон намекна за Русия и Китай, които вчера вече спомена като основни замърсители.

"Ключово през следващите 15 дни тук, на нашата СОР, ще бъде най-големите замърсители, чиито национални стратегии не са съгласувани с нашата цел от 1,5 градуса, да си поставят по-амбициозни цели през 15-те предстоящи дни. Това е единственият начин да вдъхнем отново доверие към нашата стратегия", изтъкна френският лидер.

Германия възнамерява да съкрати до 2030 г. емисиите си на парникови газове с 65 процента в сравнение с нивото от 1990 г. и да постигне климатична неутралност до 2045 г., заяви днес на КОП26 германската канцлерка Ангела Меркел, предаде ТАСС.

"Страните с развита индустрия носят отговорност (за прилагането на Парижкото споразумение за климата) и това, разбира се, се отнася и за Федерална република Германия. По тази причина ние си поставихме още по-амбициозни климатични цели. Искаме да съкратим с 65 процента емисиите си до 2030 г. в сравнение с 1990 г. и да постигнем климатичен неутралитет до 2045 г.", изтъкна Меркел.