Американският президент Джо Байдън се извини днес пред света, че предшественикът му Доналд Тръмп е оттеглил Съединените щати от Парижкото споразумение за климата, предаде Си Ен Ен.

“Мисля, че аз не бива да се извинявам, но се извинявам за факта, че Съединените щати - последната администрация - се изтегли от Парижките споразумения и ни  постави някак си в неудобно положение“, каза Байдън на публично събитие, свързано със солидарността в Глазгоу, където започва конференцията на на ООН за климата СОР 26.

„Нашата среща тук, в Глазгоу, не е краят на пътуването ... всички знаем това“, каза Байдън, добавяйки, че срещата е „наистина само стартова линия“.

Администрацията на Тръмп започна процедурата по оттегляне на САЩ от Парижкото споразумение от 2015 г. през ноември 2019 г. След встъпването си в длъжност през януари 2021 г., Байдън предприе обратните стъпки - страната му се върна в договора, предвиждащ ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса Целзий над прединдустриалните нива.

Байдън назначи и бившия държавен секретар Джон Кери за свой  представител за климата, подчертавайки, че това  ще бъде един от приоритетите на неговата администрация. 

Си Ен Ен коментира, че днес Байдън е под натистк да покаже американския ангажимент по отношение на климатичните промени. Лидерите по света се питат колко трайни могат да бъдат неговите обещания, когато политическите промени могат да накарат страната драстично да смени курса си.

По-късно байдън призова лидерите по света да посрещнат предизвикателството, което представлява глобалното затопляне. Пред участниците в международната конференция за климата СОР 26 той заяви, че няма повече време за колебаене по климатичния въпрос или за спорове за това каква опасност грози планетата ни, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

„Глазгоу трябва да бъде началото на едно десетилетие на амбицията“, заяви Байдън.

Той допълни, че насред нарастващата катастрофа, произтичаща от все по-затоплящия се климат, има една невероятна възможност за разрешаването на проблемите, причинени от екстремното време, от намаляващите ресурси и от други пагубни въздействия на климатичните промени.

Байдън заяви, че САЩ ще изпълнят ангажимента си за намаляване на емисиите на газове с парников ефект с 50-52 процента до 2030 г. спрямо нивата от 2005 г. Той подчерта, че светът трябва да помогне на развиващите се страни да направят повече, за да се справят с климатичните промени, допълва Ройтерс.

„Точно сега ние продължаваме да не успяваме да отговорим на очакванията в тази насока“, заяви той.

Същевременно днес администрацията на Байдън публикува стратегията си за превръщане на САЩ в нация с изцяло чиста енергия до 2050 г.

Дългосрочният план, разработен в съответствие с Парижкото споразумение за климата, предвижда САЩ все повече да разчитат на вятърната и слънчевата енергия и на други чисти енергийни източници.

„Тази стабилност, на която всички ние разчитаме, е нарушена“

В първия ден на конференцията днес британският експерт по естествознание Дейвид Атънбъро изнесе кратък урок на лидерите , предаде Асошиейтед прес. Той им обясни колко е крехка планетата и че човечеството зависи от природата.

Деветдесет и пет годишният документалист се изказа преди президенти и премиери от повече от 100 държави.

Атънбъро каза, че през по-голямата част от човешката история климатът на Земята силно е варирал, преди да се стабилизира преди 10 000 години, което е позволило на човешката цивилизация да процъфти.

„Тази стабилност, на която всички ние разчитаме, е нарушена“, каза той.

Според Атънбъро действията, необходими за намаляване на емисиите на парникови газове до нива, които ще предотвратят опасно глобално затопляне, са възможни, ако държавите действат бързо и решително.

Той заяви, че никога на Земята не е имало същества, които да могат така умело да решават проблеми, както човека.

„Ако работим самостоятелно, ние сме достатъчно силни да дестабилизираме нашата планета. Със сигурност, ако работим заедно, сме достатъчно силни, за да я спасим“, обобщи Атънбъро.