Големи германски предприятия като „Байер“ и ЕОН смятат да въведат ограничения за неваксинираните си служители. В много фирми започват да прилагат правилото 2G - тоест само ваксинирани или оздравели от коронавирус ще получават пълен достъп.

Засега става дума за храненето в стола и участието в заседания. Служителите с ваксини или сертификат, че са оздравели, вече ще могат отново да седят на една маса с колегите си по време на обяд и да се движат без маска в столовата. Те ще имат достъп и до заседанията на фирмата. Служителите без ваксина продължават да спазват ограниченията по време на хранене и заседанията за тях ще са отворени само онлайн.

„Байер“ дори е обособил отделни зали в стола за ваксинираните, в които те могат да се движат без ограничения и маски.

ЕОН и застрахователната компания „Ерго“ обмислят същата мярка. Служителите, които не са ваксинирани или не искат да споделят информация за ваксинационния си статус, трябва да продължат да носят маски и да спазват дистанция от метър и половина от колегите си.

Всички предприятия, които смятат да въведат тези правила, имат възможност и за "хоумофис" за хората, които не искат да се ваксинират.

В лаборатории и работни помещения ваксинираните също могат да работят без маски, за останалите те остават в сила. Неваксинираните трябва освен това редовно да се тестват, за да могат да ходят на работа.

Германският бизнес настоя държавата да въведе ясни законови правила, които да им позволяват това разделение. В законовите норми трябва да е позволено обаче правилото 3G - тоест достъп за ваксинирани, оздравели и тествани.

Същевременно министърът на здравеопазването Йенс Шпан обяви, че трябва да бъдат отворени отново ваксинационните центрове в страната, за да се започне с третата ваксина.