Нидерландия беше първата страна в света, която легализира еднополовите бракове преди 20 години. Но за нидерландското кралско семейство правилата бяха различни: ако престолонаследник искаше да се бракосъчетае с представител на същия пол, той трябваше да се лиши от правото си на трона.

Това обаче се промени. Премиерът Марк Рюте обяви още на 12 октомври, че нидерландската принцеса, 17-годишната Катарина-Амалия Беатрикс Кармен Виктория, може да сключи еднополов брак, без страх, че ще й бъде отказан достъп до короната.

Новата позиция е твърдо отклонение от традициите на кралските семейства по целия свят, пише "Вашингтон пост".

В Нидерландия парламентът одобрява кралските годежи. Но Рюте, дългогодишен привърженик на правата на ЛГБТ общността както у дома, така и в Европа, обяви, че времената са се променили от последното разглеждане на въпроса през 2000 г.

"Кабинетът не поддържа идеята, че престолонаследникът или кралят трябва да абдикира, ако иска да се ожени за партньор от същия пол", съобщи Рюте.

Той уточни, че позицията му се отнася за всички наследници на трона, не само за принцеса Амалия, която не е коментирал публично.

Собствената му партия бе помолила Рюте да изясни позицията на правителството, след като бяха повдигнати въпроси относно кралското наследство и еднополовите бракове в книга, публикувана през лятото.

Малко се знае за личния живот на принцесата, която е следващата на опашката за трона. Преди това няколко нидерландски кралски особи й освободиха път в линията на наследяване, за да се оженят без да получат одобрение от парламента.

Логистиката на наследяването все още е "ужасно сложна", каза Рюте.

"Нека преминем по този мост, ако се наложи", каза той пред нидерландска телевизия, предаде Би Би Си.

През годините на други места по света кралските престолонаследниците се е налагало да крият своята сексуалност. Някои бяха изобличени, без да дадат съгласие, докато други отнесоха тайната си в гроба.

Испанската херцогиня Луиса Исабел Алварес де Толедо сключи брак с по-млада жена на смъртния си одър през 2008 г., вписвайки новата си съпруга в завещанието си.

През 2006 г. принц Манвендра Сингх Гохил от Индия разкри че е хомосексуален. Някои хора гориха негови чучела в родния му град Раджпипла. Майка му се опита да се отрече от него, а той получи смъртни заплахи, пише "Ню Йорк Таймс".

През 2016 г. трети братовчед на кралица Елизабет II стана първият признат хомосексуален представител на британското кралско семейство. 58-годишният лорд Ивар Маунтбатън по-късно сключи брак с партньора си, което бе първата еднополова сватба на монархията.