Въпрос на време е "Барселона" да обяви Шави Ернандес като следвашия старши треньор на отбора. Според каталунските медии двете страни са постигнали вербално споразумение още преди дни. Остава Барса да се разбере с катарския клуб на бившия халф - "Ал Сад".

Роналд Куман бе уволнен в сряда вечерта, след като "блаугранас" паднаха и от "Райо Валекано", което е третото им поражение в четири двубоя.

В последните години усилено се говори, че Шави, едно от най-уважаваните имена в новата история на Барса, основен играч по времето на Пеп Гуардиола, а и преди това, ще поеме тима на сърцето си. Моментът настъпи, още повече каталунците са в незапомнена криза - като се почне от структурата и финансите, та се стигне до първия отбор.

Гилем Балаг, популярният испански журналист и анализатор на Би Би Си, пише в коментар за британската обществена медия, че президентът Жоан Лапорта и Шави почти не си говорят. Ситуацията не може да се сравни с начина, по който босът е заложил на Пеп Гуардиола преди 13 години. Но обстоятелствата принуждават Лапорта да преглътне егото си и да договори безспорен авторитет и "вътрешен човек" като Шави.

Световният и европейски шампион с Испания беше основният коз на Виктор Фонт, който загуби президентските избори в "Барселона" срещу Лапорта по-рано тази година. Била му е гарантирана пълната спортно-техническа власт, ако Фонт поеме клуба. Сега не е така, но явно и Шави смята, че е негов дълг да помогне в трудния момент, а нищо чудно и да иска да се върне у дома.

Според Балаг Куман се е задържал повече от очакваното именно поради факта, че Лапорта се е нуждаел от време да приеме идеята за Шави. В противен случай нидерландецът е щял да бъде отпратен още в края на миналия сезон. Преди осем месеца Лапорта публично обяви, че Шави още не бил готов за поста.

Журналистът, написал автобиографията на Пеп Гуардиола, посочва, че се е срещнал с треньора на "Ал Сад" през лятото. Той не скрил намерението си един ден да оглави тима, с който спечели всичко във футбола. Нещо повече - бил посветен на тази идея.

Вчера Шави отказа да коментира на редовна пресконференция в Катар. Той заяви само, че в момента цялото му внимание е насочено към "Ал Сад", нищо повече.

По мнението на Балаг той ще опита да наложи своя стил в "Барселона" (малко или повече вдъхновен от "тики-така"), както и структура на терена, тъй като в момента Барса прилича на разграден двор. Няма да му е лесно, защото заварва доста разнолик състав. С млади момчета на по 17-18 г., трудно адаптиращи се чужденци и старите си съотборници и капитани - Серхио Бускетс, Сержи Роберто, Жорди Алба и Жерар Пике. Те обаче са в края на кариерата си.

А Куман е бил "пътник" още от първия ден, в който Лапорта е стъпил отново на "Камп Ноу", тъй като босът не го харесва. Това са усещали и играчите, пише Балаг. Основната причина за провала му е, че не е успял да изгради стил на игра, а в "Барселона" това е най-важното - понякога повече и от резултатите. А забавеното му уволнение е и заради огромната неустойка, която трябва да му се плати - 12 милиона евро.

Клубът още дължи пари на предшественика на Куман - Кике Сетиен, който отнесе въпроса до ФИФА.

Временно за наставник е назначен бившият играч Серхи Бархуан - съотборник на Христо Стоичков. Той е начело на втория отбор. 

А операцията по привличането на Шави ще коства още 1 милион евро - на толкова възлиза откупната клауза в договора на треньора с "Ал Сад", според в. "Ас". Ако връщането не стане факт в близките дни, по-вероятно е да се очаква всичко да бъде финализирано в паузата за националните отбори в средата на ноември.