Възстановяването на икономиката в еврозоната продължава да се засилва, но подемът е забавен от спирането на доставките и високите цени на енергията.

Това заяви президентката на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, цитирана от АФП.

В края на днешното си заседание ЕЦБ остави без промяна основните си лихви на техния исторически минимум и потвърди мерките в подкрепа на икономиката, включително изкупуването на активи, на фона на силно покачване на инфлацията.

Увеличението на цените на енергията може да намали покупателната способност в близките месеци, а недостигът на материали, оборудване и работна ръка поставя спирачка на производствения сектор, подчерта Лагард. По думите й засилването на инфлацията в Европа ще бъде по-продължително от очакваното, но се очаква да отслабне през 2022 г. след спада на цените на енергията и подобряване на положението с недостига на материали.

Покачването на инфлацията отразява съчетание от три фактора: силно повишение на цените на енергията, увеличено търсене, свързано с отварянето на икономиката след пандемията, и ефекта от отпадането на временното понижение на ДДС в Германия.

Институцията продължава да предвижда средносрочна инфлация под целевите 2 процента, изтъкна Кристин Лагард. ЕЦБ няма да повишава лихвите, докато не се очертае средносрочна перспектива за инфлация от 2 на сто.

Основната лихва остава на равнище нула, а банките ще плащат по 0,50 процента по депозитите, които внасят в централната банка вместо да ги заемат на клиентите си, посочи по-рано днес ЕЦБ след заседанието на Управителния съвет.

БТА