Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард предупреди, че макар високата инфлация да се разглежда само като преходна, постоянните затруднения в предлагането и веригите на доставки, както и увеличаването на заплатите могат да доведат до по-продължително повишаване на цените, пише БНР. 

"Засега няма доказателства за значителни вторични инфлационни ефекти посредством нарастването на заплатите, като очакванията за инфлацията в еврозоната тя да останат закотвена, но ние продължаваме да следим внимателно рисковете за инфлационните прогнози", посочи шефът на ЕЦБ.

По отношение на икономическите перспективи Лагард отбеляза, че рисковете по отношение на растежа в еврозоната са "като цяло балансирани в средносрочен план".

Припомняме, че в продължение на месеци централната банка на еврозоната, чието наливане на пари в икономиките е един от факторите за проинфлационните процеси, твърдеше, че явлението ще бъде временно. 

Когато все повече индикатори показваха, че инфлацията е тук, за да остане по-дълго, ЕЦБ обяви, че няма притеснения, но започва по-внимателно наблюдение. Така се стигна и до днес, когато вече имаме признание, че "временното" ще продължи за по-дълго.