Лидерите на Г-20 ще призоват за увеличаване на производствения капацитет на ваксините в развиващите се страни на срещата си в Рим на 30 и 31 октомври.

Това съобщи днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя уточни, че фокусът ще бъде върху иРНК технологиите. И припомни, че ЕС вече инвестира за тази цел над 1 милиард евро в Африка.

Очаква се през следващата година в Съюза да бъдат произведени над 3,5 милиарда ваксини, повечето от които ще бъдат изнесени, допълни Фон дер Лайен. Лидерите на най-развитите икономики ще обсъждат и засилването на подготовката за бъдещи пандемии.

Те ще се договорят и за глобална данъчна реформа, каза още председателят на ЕК. И допълни, че след това остава въпросът за нейното прилагане:

„Готови сме да я приложим бързо. От страна на ЕС ще предложим минимална ефективна данъчна ставка преди края на тази година. И очакваме системата да заработи в цял свят до края на следващата.“

На 1 и 2 ноември Фон дер Лайен ще представлява Комисията на конференцията на ООН за климата в Глазгоу. Там тя ще призове развитите страни да увеличат финансирането на действията за борбата с климатичните промени, за да се постигне целта от Парижкото споразумение от 100 милиарда долара.

Урсула фон дер Лайен ще оповести и съвместна програма с Бил Гейтс, която да осигурява устойчив и възобновяем водород, устойчиво гориво за самолетите, складове за въглерод и др.