Здравният министър д-р Стойчо Кацаров сезира Софийската градска прокуратура за изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че се слагат ваксини с изтекъл срок на годност.

Това съобщиха от МЗ. 

„На 24 октомври тази година, г-н Бойко Методиев Борисов, в изявление пред медии, разпространи следната информация: „имунизират населението с ваксини с изтекъл срок на годност – Pfizer - до 30 септември им е срокът за годност“. Изявлението е от категорията фалшиви новини”, се казва в сигнала до прокуратурата.

Здравният министър иска от прокуратурата да извърши проверка и да предприеме мерки.

„В България се прилагат ваксини и лекарства само в срок на годност. Няма лекар или фармацевт в света, който би дал на своя пациент лекарство с изтекъл срок на годност. Пандемията от COVID-19 е не само здравен проблем. Това е национална криза, засягаща на практика всички сфери на обществения ни живот. Разпространението на фалшивата новина, което вероятно е било направено като част от предизборната кампания на г-н Борисов е обществено опасно деяние, предвид факта, че лицето е бивш Министър председател на България, а в момента е председател на политическа партия  ГЕРБ и поради това, изказването му, може да повлияе на решенията на много хора”, пише още в сигнала.

 

„Фалшивата новина, че се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност може да предизвика тревога у населението и да накара много хора да се откажат от ваксинация, което ще засегне по неблагоприятен начин здравето и да коства живота на неопределен брой наши сънародници. Считам, че деянието е с висока степен на обществена опасност и предвид това, че е направено в разгара на епидемична вълна на разпространение на Ковид 19, представлява заплаха и за националната сигурност на страната”, продължава сигналът до прокуратурата.

След изказването на Борисов твърденията му бяха опровергани и от шефа на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов, и от самото здравно министерство. Срокът на ваксината на "Пфайзер" официално беше удължен на европейски ниво с решение на Европейската агенция по лекарствата още през септември. 

Със сигнала на министъра може да се запознаете ТУК.

Още по-нелепо е, че ден преди изказването на Борисов последният здравен министър от третото правителство на ГЕРБ Костадин Ангелов написа във фейсбук гневен пост, че Стойчо Кацаров е виновен, че не е информирал обществото, че ваксините са с подновен срок и са си съвсем годни.

Единственият виновник за липсата на навременна информация за срока на годност на ваксините е Стойчо Кацаров, се казва в позиция на ГЕРБ, разпространена до медиите.

"Всеки ден престой на Стойчо Кацаров на поста здравен министър вдига степента на обществена опасност заради липсата на адекватни решения по овладяването на епидемичната вълна. Единственият виновник за липсата на навременна информация, че срокът на годност на изтеклите ваксини е удължен, е Стойчо Кацаров", отговарят от ГЕРБ. "Същият е виновен и за провалената ваксинационна кампания до момента, заради която ваксините отлежават във фризерите, а България остава на последно място по ваксинация в ЕС", се посочва още в пресинформацията.

От партийната централа припомнят, че именно Бойко Борисов и ГЕРБ са политическата сила, която най-много е агитирала за необходимостта от ваксинация.

Малко трагикомичен е фактът, че именно мнозинството на ГЕРБ с т. нар. патриоти, подкрепяно от ДПС в 44-ото Народно събрание изключително ожесточи репресията за заблуждаващи сигнали за тревога и помощ в рамките на извънредното законодателстгво. Членът е 326 от НК  - който "предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога", а ремонтираната му ал. 2 от 24 март 2020 г. предвижда лишаване от свобода до пет години и глоба от десет хиляди до петдесет хиляди лева.

Да не напомняме, че от Брюксел евродепутатът Андрей Слабаков през миналата година се застъпвашше в българския НК да се върне ефективният затвор за разпространяване на "фейк нюз".

 
Прокуратурата не пое инициативата след изказването на бившия премиер Борисов. Но в други случаи беше много активна.

Усетила още едно правомощие, през миналата година прокуратурата "прегърна" поправените членове и първо се стовари върху лекари от Пловдив, които написаха открито писмо, че болницата им "Св. Лука" не е готова да приема пациенти с COVID.

Христоматиен стана примерът с проф. Асена Сербезова (преди това Стоименова), която бе обвинена именно по този член, като "престъпните деяния" бяха две интервюта пред БНТ и БНР - че не трябва хората да се презапасяват хаотично с антибиотици, защото така може да се стигне до лекарствен дефицит.

Прокуратурата накрая дори отказа да поддържа обвинението.

По същия член бе оправдан и лидерът на "Боец" Георги Георгиев.

Също така обвинения получиха двама расови националисти. Първи бе лидерът на "Атака" Волен Сидеров - до момента не е известно да има внесен обвинителен акт.

Със същото обвинение се сдоби и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов - заради телевизионно интервю, в което твърдеше, че въведените ограничителни мерки заради пандемията са „пропаганда за отклоняване на вниманието и не са в интерес на гражданите“ и че липсват стоки от складовете на Държавен резерв“. В материал на "Сега" отпреди дни се казва, че делото срещу Костадинов също все още се намира в досъдебната си фаза.