COVID-19 се разпространява като горски пожар в България и Румъния, където само малка част от пълнолетното население е ваксинирана, като тласка към сгромолясване здравните им системи, пише "Политико" в статия, посветена на четвъртата вълна на пандемията в Европа.

Нова невидима завеса се спусна през континента. Тя го раздели на западни страни с висок обхват на ваксинирането и по-малко случаи на коронавирус срещу Балтика и Източна Европа, където вълната води до повече случаи на заразяване, на хоспитализиране и на смърт.

Най-голям успех е постигнала Португалия, където случаите и по трите показателя рязко са намалели, изтъква изданието, като цитира данни на Евростат.

По отношение на ситуацията с COVID-19 “Политико“ разделя страните в Европа на 4 групи.

1. Отличници. Успехът на кампаниите в страни като Португалия, Малта и Испания, където напълно ваксинирани са над 80 на сто от цялото население, има пряко отражение върху ниския брой новозаразени, смъртни случаи и постъпване в болници;

2. Способни на повече. Държави като Великобритания, Германия и Австрия постигнаха от 60 до средата на 70-те процента. Но това не е достатъчно, за да бъде спряно увеличаването на новите случаи на зараза;

3. Изоставащи. В трите балтийски страни и някои от Централна Европа като Словения случаите на новозаразени на ден на 1 милион души са сред най-високите. Около 50-те процента ваксинирани оставят голяма част от населението незащитена от вируса. Затова броят на постъпилите в болници и на починалите е много по-висок, отколкото на този на Запад;

4. На опашката. Най-изостаналите във ваксинирането страни са България и Румъния. Претоварените им здравни системи допринесоха за урагана от настоящата вълна на вируса, заради който високата и без това бройка на постъпилите в болница се увеличава.

Изцяло ваксинирани в България са едва 20,9 на сто от населението, сочат данните, цитирани от "Политико". Едва 0,9 процента са ваксинираните под 18-годишна възраст у нас.

„Най-добрата подготовка за четвъртата вълна би била ефективна ваксинационна кампания“, заявява пред изданието бившата румънска министърка на здравеопасването Йоана Михаила.