Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

COVID-19 се разпространява като горски пожар в България и Румъния, където само малка част от пълнолетното население е ваксинирана, като тласка към сгромолясване здравните им системи, пише "Политико" в статия, посветена на четвъртата вълна на пандемията в Европа.

Нова невидима завеса се спусна през континента. Тя го раздели на западни страни с висок обхват на ваксинирането и по-малко случаи на коронавирус срещу Балтика и Източна Европа, където вълната води до повече случаи на заразяване, на хоспитализиране и на смърт.

Най-голям успех е постигнала Португалия, където случаите и по трите показателя рязко са намалели, изтъква изданието, като цитира данни на Евростат.

По отношение на ситуацията с COVID-19 “Политико“ разделя страните в Европа на 4 групи.

1. Отличници. Успехът на кампаниите в страни като Португалия, Малта и Испания, където напълно ваксинирани са над 80 на сто от цялото население, има пряко отражение върху ниския брой новозаразени, смъртни случаи и постъпване в болници;

2. Способни на повече. Държави като Великобритания, Германия и Австрия постигнаха от 60 до средата на 70-те процента. Но това не е достатъчно, за да бъде спряно увеличаването на новите случаи на зараза;

3. Изоставащи. В трите балтийски страни и някои от Централна Европа като Словения случаите на новозаразени на ден на 1 милион души са сред най-високите. Около 50-те процента ваксинирани оставят голяма част от населението незащитена от вируса. Затова броят на постъпилите в болници и на починалите е много по-висок, отколкото на този на Запад;

4. На опашката. Най-изостаналите във ваксинирането страни са България и Румъния. Претоварените им здравни системи допринесоха за урагана от настоящата вълна на вируса, заради който високата и без това бройка на постъпилите в болница се увеличава.

Изцяло ваксинирани в България са едва 20,9 на сто от населението, сочат данните, цитирани от "Политико". Едва 0,9 процента са ваксинираните под 18-годишна възраст у нас.

„Най-добрата подготовка за четвъртата вълна би била ефективна ваксинационна кампания“, заявява пред изданието бившата румънска министърка на здравеопасването Йоана Михаила.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.