Изявленията на украинския президент Володимир Зеленски за намерението му да „върне“ Крим на страната си са териториални претенции към Русия и могат да имат отрицателни последици. Това съобщи днес пред журналисти прессекретарят на държавния глава на Русия Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

По-рано Зеленски нарече справедливо решение на съда в Амстердам, който разпореди връщането на скитското злато в Украйна. Той също така отбеляза, че след връщането на златото Киев възнамерява да „си върне и Крим“.

„Разбира се, изявлението за „връщането“ на Крим в момента не е нищо повече от заявление за териториални претенции към Руската федерация. Подобни изявления могат да имат негативни последици“, каза Песков.

Във вторник Апелативният съд в Амстердам реши колекцията от скитско злато, изложена от седем години в Нидерландия, да бъде прехвърлена в Украйна. Според председателстващия съдия Паулина Хофмайер-Рютен тези обекти "са част от културното наследство на Украйна" и "трябва да бъдат прехвърлени на украинската страна". Руската страна обяви намерението си да подаде касационна жалба.

Решението, което може да бъде обжалвано пред Върховния съд на Нидерландия, потвърди постановлението на съд от по-ниска инстанция във връзка с продължителна правна битка за съдбата на артефактите, произтичаща от анексирането на Крим от Русия, припомни БТА.

Преди почти пет години съд в Амстердам постанови, че предметите трябва да бъдат върнати на Украйна, а не на четири музея в Крим, предоставили ги под наем за изложба през 2014 г. Тогава съдът не се произнесе кой е действителният собственик на артефактите, като заяви, че този въпрос трябва да бъде решен от украински съд.

Днес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова нарече решението на амстердамския съд „опасен прецедент“.

Русия анексира Кримския полуостров от Украйна през 2014 г., месец след като музеят "Алард Пиърсън" откри изложбата с кримските съкровища, което предизвика спор за това къде би трябвало да бъдат върнати те. Едни от най-впечатляващите предмети сред наброяващите близо 300 артефакта са златен скитски шлем от 4 в. пр. Хр. и златно украшение от 2 в. сл. Хр., всяко от които тежи над един килограм.

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на съда за "справедливото решение", определяйки го като "дългоочаквана победа".

"Ние винаги си връщаме това, което е наше. След скитското злато ще си върнем и Крим", заяви той в Туитър.