Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

България и Румъния най-накрая постигнаха успешно пазарно обединение на родната пазарна енергийна борса с тази на северната ни съседка. Новината, която се чакаше от доста време, бе съобщена днес от Електроенергийния системен оператор (ЕСО). 

Обединението действа за сегмента "ден напред" и първата доставка се очаква за утре - 28 октомври. До момента страната ни има обединение само с Гърция, което предизвика критики, тъй като токът в южната ни съседка е постоянно с висока цена заради нейната географска специфика. Обединението с Румъния трябваше да стане по-рано, но заради проблеми в Букурещ, както твърдеше предишното ни редовно правителство, това не успя да се случи до днес. 

"Интегрирането на българо-румънската граница към Единния европейски пазар „ден напред“ SDAC  разширява участието на страната ни в общия пазар на електроенергия и завършва напълно интегрирането на региона  Югоизточна Европа към пазарния сегмент. Въвеждането в оперативна работа на пазарното обединение между България и Румъния във времевия сегмент „ден напред“ бележи още един важен етап в процеса на интегриране на европейските пазари на електроенергия и завършването на европейския целеви модел.

Единният европейски пазар „ден напред“ позволява едновременното изчисляване на цените на електроенергията и трансграничните потоци в региона, като ефективното използване на електроенергийната система и трансграничната инфраструктура има за цел да увеличи в максимална степен ползите за всички пазарни участници", пишат днес от ЕСО. 

Така на практика страната ни вече има и реален достъп до борсите от Северна Европа през румънската граница. Това би трябвало да позволи лесен трансфер в дни на сериозен натиск над ликвидността на пазара. 

Това е предпоследното свързване в общата европейска мрежа, след като през юни тази година бяха скачени мрежите между Полша, Чехия, Словакия, Румъния и Унгария. Последни през март 2022 г. ще бъдат свързани мрежите на Хърватия и Унгария.

Свързването на европейската електропреносна мрежа ще осигури най-добрите цени за потребителите. Пряката годишна печалба от него ще бъде 115 милиона евро.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.