България и Румъния най-накрая постигнаха успешно пазарно обединение на родната пазарна енергийна борса с тази на северната ни съседка. Новината, която се чакаше от доста време, бе съобщена днес от Електроенергийния системен оператор (ЕСО). 

Обединението действа за сегмента "ден напред" и първата доставка се очаква за утре - 28 октомври. До момента страната ни има обединение само с Гърция, което предизвика критики, тъй като токът в южната ни съседка е постоянно с висока цена заради нейната географска специфика. Обединението с Румъния трябваше да стане по-рано, но заради проблеми в Букурещ, както твърдеше предишното ни редовно правителство, това не успя да се случи до днес. 

"Интегрирането на българо-румънската граница към Единния европейски пазар „ден напред“ SDAC  разширява участието на страната ни в общия пазар на електроенергия и завършва напълно интегрирането на региона  Югоизточна Европа към пазарния сегмент. Въвеждането в оперативна работа на пазарното обединение между България и Румъния във времевия сегмент „ден напред“ бележи още един важен етап в процеса на интегриране на европейските пазари на електроенергия и завършването на европейския целеви модел.

Единният европейски пазар „ден напред“ позволява едновременното изчисляване на цените на електроенергията и трансграничните потоци в региона, като ефективното използване на електроенергийната система и трансграничната инфраструктура има за цел да увеличи в максимална степен ползите за всички пазарни участници", пишат днес от ЕСО. 

Така на практика страната ни вече има и реален достъп до борсите от Северна Европа през румънската граница. Това би трябвало да позволи лесен трансфер в дни на сериозен натиск над ликвидността на пазара. 

Това е предпоследното свързване в общата европейска мрежа, след като през юни тази година бяха скачени мрежите между Полша, Чехия, Словакия, Румъния и Унгария. Последни през март 2022 г. ще бъдат свързани мрежите на Хърватия и Унгария.

Свързването на европейската електропреносна мрежа ще осигури най-добрите цени за потребителите. Пряката годишна печалба от него ще бъде 115 милиона евро.