Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Аз, Кирил Петков, приемам решението на Конституционния съд."

Така започва емоционалният текст на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, който той написа във фейсбук няколко минути, след като Конституционният съд обяви, че той е назначен за министър в първото служебно правителство на Румен Радев в нарушение на нормите на Конституцията. Причината - към момента на назначаването си е бил и канадски гражданин. 

В своя статус Петков обяснява надълго и нашироко защо е решил да се включи в българската политика, давайки конкретни примери от разкритията, които той и неговите колеги направиха по време на своя мандат. Например - "Не можех да гледам как едни милиарди изтичат през Българската Банка за Развитие към приближените на властта, а малкият бизнес е затиснат от данъчни проверки."

Освен това обаче, в текста на Петков е ясно видимо съмнението, че КС е излязъл с решението си точно преди изборите, за да повлияе на изхода от вота - както по отношение на парламентарните избори, така и за президентските:

"Позицията на Конституционния съд беше, че няма пречка в продължение на месец Делян Пеевски да е шеф на ДАНС и депутат едновременно, но същият този съд се произнесе с почти пълно единодушие днес. Произнесе се три седмици преди изборите, осъзнавайки, че това решение ще повлияе не само на мен, но и на кампанията на Президента на Републиката, и го направи бързайки, без да ми даде дори право на писмена защита."

Петков твърди и че КС е заявил на 2 милиона българи зад граница, много от които имат двойно гражданство, че "вие не сте пълноправни граждани на България, Вашата воля дори когато се откажете и предаде паспортите си в името на Родината, няма да бъде зачетена от българския съд!"

Изявлението му завършва така: 

"Аз, Кирил Петков, поемам пълна отговорност пред Вас за стореното от мен. Няма да спра да работя за Родината и да рискувам всичко в името на едно по-добро бъдеще за нашите деца!  Мен не ме е страх!
С уважение,
Кирил Петков"

Ето и целия текст на съпредседателя на ПП:

"Аз, Кирил Петков, приемам решението на Конституционния съд.  Заставам с високо вдигната глава пред Вас и заявявам:
Когато подписах пред нотариус своето волеизявление за отказ от гражданство на 21 април, предадох канадския си паспорт, платих си таксата, аз бях сигурен, че съм изпълнил своето задължение към Конституцията на България. Да се откажа от канадска пенсия, безплатното здравеопазване, възможността за пътуване и работа по целия свят не беше трудно решение за мен, защото знаех, че имам дълг пред Родината!
Моят дълг беше да не стоя безучастно, когато виждам как шепа хора ограбват моята Родина.
Не можех да продължа да гледам как данъците на моите сънародници отиват вместо за училища, болници, пътища и пенсии, в недекларирани офшорни компании. 
Не можех да гледам как едни милиарди изтичат през Българската Банка за Развитие към приближените на властта, а малкият бизнес е затиснат от данъчни проверки. 
Не можех да гледам как едни директори на болници правят по 90,000 лева на месец, а за много от младите ни лекари Терминал 2 е единственият път. 
Не можех да гледам как почти половината от нашите баби и дядовци са оставени да живеят под линията на бедност, а феодални дерибеи ограбват всяка област на България през обществени поръчки.
Не можех да понасям как вече няколко десетилетия няма един тунел под Шипка, който да свърже Южна и Северна България, а магистрала „Хемус“ я няма, въпреки милиардите левове вече платени от държавата. 
Не можех да гледам как българската правосъдна система е поставена на колене за най-важната позиция в държавата - главния прокурор. Та за тази позиция дори нямаше избор между двама - един избраник на задкулисието бе спуснат и приет. 
Просто нямах избор!
Позицията на Конституционния съд беше, че няма пречка в продължение на месец Делян Пеевски да е шеф на ДАНС и депутат едновременно, но същият този съд се произнесе с почти пълно единодушие днес. Произнесе се три седмици преди изборите, осъзнавайки, че това решение ще повлияе не само на мен, но и на кампанията на Президента на Републиката, и го направи бързайки, без да ми даде дори право на писмена защита. 
Съжалявам много, че днес същият този съд каза на 2 милиона български граждани извън страната, много от които имат двойно гражданство: 
Вие не сте пълноправни граждани на България, Вашата воля дори когато се откажете и предаде паспортите си в името на Родината, няма да бъде зачетена от българския съд! Вашата съдба и съдбата на управлението на България зависят от чужди държави. 
Въпреки че нито Конституцията, нито друг закон в България определят кой точно е моментът на признаване на отказа от чуждо гражданство, днес най-висшият съд на Родината подчини България и нейната Конституция и волята на нейните граждани на административните актове на чуждите държави. 
Днес България загуби частица от своя суверенитет!
Аз, Кирил Петков, поемам пълна отговорност пред Вас за стореното от мен. Няма да спра да работя за Родината и да рискувам всичко в името на едно по-добро бъдеще за нашите деца!  Мен не ме е страх!
С уважение,
Кирил Петков"

Ключови думи

Коментари

.....

Ами не са. Който е против сегашната уредба на Конституцията, може да сформира мнозинство в Парламента и да я промени. Инак имаме персонализиране на законодателството, както ни отърва - примерно поправка "Ванко 1" и прочее. Сега пък може да има поправка "Петков", щото 2 млн. сънародници зад граница сън не ги лови за България и как искат да станат министри, дупетати, президент. Подобна вратичка ще позволи дори на чужденци да ни управляват, щото нашия качествен материал е кът.

?!

Това сериозно ли е??? Особено снимката?!

Малей!

Ама това говно наистина е много нагло!

Sin

А какво друго е можел да направи Петков ? Върнал е паспорта, подписал е че се отказва от канадско гражданство и в същото време има българско. Откъде накъде трябва да чака волеизлиянието на чужда държава за това какво гражданство има той в България ? Че то може да не дойде до второ пришествие това излияние ! Има Европейски държави, които не допускат второ гражданство. Ако Българи, които имат такова, си възстановят българското гражданство, то няма да важи на тяхна територия. Ще важи на българска, където те ще имат две гражданства. Но в страната където са, ще имат едно. И правилно - какво я интересува тяхната държава какво е решила нашата по отношение на техен гражданин ? Иначе кучешкия вой срещу Петков е познато явление - така са викали тълпите и при разпъване на Христос, така са крещяли насъскани тъпаци и при т.нар. Народен съд.

Потуранска наглост

Щом си чужд гражданин, разбира се, че зависиш от решенията на тази чужда държава! Не е едностранен акт - когато са те приемали за чужд гражданин само твоето заявление ли е трябвало или и одобрението на тази чужда държава?

Sin

Как да не е едностранен акт ? Тя, другата държава може ли да откаже да си вземе гражданството ? Не, разбира се, тя само регистрира твоето волеизлияние. Когато са те приемали като чужд гражданин са те проверявали дали въобще ставаш и са можели да кажат и не. Това е двустранен акт, да, но отказът не е. Още повече - тези актове са по отношение на България. Не е все едно, ако си представим, че има изрична процедура по отказ от гражданство, къде тази процедура следва да се спазва - в Канада или България. Освен това има прецеденти точно за такива случаи - от момента на волеизлиянието се е считало, нямаш друго гражданство. Какво ще стане, ако Петков осъди България точно заради тези прецеденти в международен съд ? Ще трябва да затворим държавата ли ? Това е абсурд. И последно - какво прави да кажем Иванов с второто гражданство, когато другата държава не съществува повече или е във война да речем ? Виси доживотно с нежелано гражданство ли ? Смехория.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.