Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Комисията за енергийно и водно регулиране прие промени в методиката за определяна на цените на доставчиците от последна инстанция и така на практика одобри намаляването на сметките на някои от малките фирми в България с 15 лв. до 30 лв. Мярката бе обявена преди няколко седмици като антикризисна, но реално ще влезе в сила от 1 ноември на тази година и ще важи до края на януари на следващата. 

Отстъпката засяга всички предприятия, които след либерализацията на пазара не са сключили изрично споразумение с търговец за доставка на ток, а са продължили да се снабдяват с електроенергия от т.нар. доставчици от последна инстанция (EVN, Енерго-про, ЧЕЗ и НЕК). Проблемът при тези договори е, че при тях цената е най-висока и именно затова правителството поиска от КЕВР промяна на методиката. 

Предполага се, че на този пазар има доста фирми - окоо 270 000 небитови потребители, тоест отстъпката, макар и малка, ще обхване сериозен сегмент от бизнеси. 

Идеята на крайната дата - януари на 2022 г., е да се даде стимул на тези фирми все пак да сключат договори с доставчици и на практика да участват истински в либерализирания пазар. 

Що се отнася до другите небитови потребители, както вече е ясно, те ще могат да ползват намаление на сметките си от 110 лв. на изразходен магаватчас. Парите за компенсацията идват от предварително изискан дивидент от държавата от печелившата АЕЦ "Козлодуй". 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.