Европейската комисия е започнала да събира доказателства за пазарното поведение на основните доставчици на газ за пазара в ЕС. Целта е да се открият евентуални доказателства за антиконкурентно поведение.

Така отговори на въпрос на Клуб Z еврокомисарят за енергетиката Кадри Симсон. Тя говори в Люксембург по време на Съвет „Транспорт, телекомуникации и енергетика“, част „Енергетика“.

Попитахме Симсон дали министрите са обсъждали опасността Русия да използва природния газ като политическо оръжие. Вчера за това предупреди Еймъс Хохстийн – съветник по глобалната енергийна сигурност на американския президент Джо Байдън.

Заседанието бе извънредно и бе свикано от словенското председателство на ЕС. България бе представена от служебния министър на енергетиката Андрей Живков.

Министрите на страните членки не постигнаха конкретни споразумения по въпроса поради липса на единно становище. Това признаха и Кадри Симсон, и словенският министър на инфраструктурата Йерней Въртовец, който ръководеше Съвета.

Ресорните министри са поискали ACER - Агенцията за сътрудничество между регулаторите на енергия, да даде оценка за функционирането на пазара на елетроенергия. Първоначалните данни трябва да бъдат представени в средата на ноември. Седмица по-късно, на 22 ноември, пък се очаква да бъде представено цялостното проучване. Агенцията трябва да предложи на Комисията и препоръки в тази насока.

Повечето министри са на мнение, че краткосрочните мерки трябва да бъдат взети на национално ниво, каза Въртовец.

По думите му възобновяемите източници (ВЕИ) да част от решението на проблема.

Днес стана ясно, че през 2020 г. възобновяемите източници за първи път за изпреварили изкопаемите горива като най-голям източник на електроенергия в ЕС, похвали се Кадри Симсон. Тя цитира огласените днес доклади за състоянието на Енергийния съюз за 2021 г. През миналата година ВЕИ източници са произвели 38 на сто от електроенергия, а изкопаемите горива – 37%.

Досега 9 държави от ЕС са се отказали от употребата на въглища за производство на енергия, 13 страни членки са посочили дата за прекратяване на използването на въглища. Други четири обмислят такива срокове.