Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

И втората иРНК ваксина - тази на Moderna - е ефикасна и безопасна за деца на възраст между 6 и 11 години. Това сочат изпитания на производителя сред 4753 деца.

Данните от изследването ще бъдат изпратени от регулаторните органи, като се очаква одобрението да дойде бързо. Пред Си Би Ес д-р Антъни Фаучи, главният инфекционист на САЩ, заяви:

"Напълно възможно е, ако не и твърде вероятно ваксините да бъдат на разположение за деца между 5 и 11-годишна възраст през първата или втората седмица на ноември."

Американските федерални власти имат запас от 15 млн. дози ваксини за деца - на Moderna и Pfizer, които съобщиха за същите резултати миналата седмица. Ваксината на Pfizer е 90,7% ефективна при деца между 5 и 11 години. 

Обемът на детските дози е по-малък - с около 1/3 от този на възрастните. Малчуганите също ще се нуждаят от две дози за пълен ваксинационен цикъл.

Мнозинството странични ефекти са леки и умерени по тежест, съобщават от компанията - умора, главоболие, висока температура и болка на мястото на инжектиране.

Ваксините на Pfizer и Moderna вече са одобрени и се ползват за деца между 12 и 18 в Европа и по света. Очаква се искането за одобрение на употреба при по-малките да бъде изпратено и на Европейската агенция по лекарствата.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.