Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Турската лира отбеляза нов спад тази сутрин, достигайки исторически минимум от 9,85 спрямо долара, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

Обезценяването идва след изявлението на президента Реджеп Тайип Ердоган, че е разпоредил десет посланици на западни страни в Турция да бъдат обявени за персона нон грата заради тяхна декларация с призив за освобождаването на турския филантроп Осман Кавала.

Турската лира е подложена на натиск след намаляването на лихвените проценти миналата седмица на фона на инфлация от близо 20 на сто.

Засилването на напрежението със Запада вероятно ще притесни чуждестранните инвеститори, което ще навреди допълнително на турската икономика, отбелязва АП.

В началото на миналата седмица посланиците на десет държави - Гермaния, САЩ, Дания, Финландия, Франция, Нидерландия, Швеция, Канада, Норвегия и Нова Зеландия - разпространиха в социалните мрежи изявление, в което призоваха за освобождаването на Осман Кавала, като заявиха, че продължаващият процес срещу него и арестът му хвърлят сянка върху демокрацията и върховенството на закона в Турция. 

Анкара окачестви декларацията като опит за натиск върху турската правосъдна система, а турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че е наредил на министерството на външните работи да обяви за персона нон грата 10-те посланици.

Очаква се окончателното решение за посланиците да се изясни днес след заседание на правителството под председателството на президента.

Европейската комисия засега се въздържа днес от оценка на съобщенията, че Турция гони посланиците на 10 държави.

Това стана ясно от думите на говорителя ва Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) Петер Стано.

„Взехме си бележка и следим много внимателно събитията, свързани с изявлението на Ердоган. Целият случай е много сериозен. Но, доколкото разбрахме, засегнатите страни все още не са уведомени за каквито и да било действия. За това на този етап бих искал да се въздържа от по-нататъшни коментари“, каза той.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.