Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Турската централна банка понижи основния лихвен процент на 16 процента днес, довеждайки турската лира до рекордно ниското ниво от 9,47 за долар, съобщи ДПА, цитирана от БТА. 

Банката заяви, че намалява едноседмичната си репо лихва от 18 на 16 процента - драстично решение, въпреки предупрежденията на анализатори, че допълнително орязването на лихвата може да доведе до отслабване на лирата и да засили инфлацията.

Лирата достигна курс от над 11 спрямо еврото след решението.

Турската валута отчита траен спад след намаляването на лихвата със 100 базисни пункта миналия месец - първото понижение в рамките на повече от година.

По-рано този месец Световната банка предупреди за финансова нестабилност на турските пазари, ако продължи намаляването на лихвите.

"Поддържането на разхлабена парична политика може да отслаби допълнително доверието на инвеститорите, да повиши нестабилността на пазара и да застраши макро-финансовата стабилност в идния период", заяви Световната банка.

Турската лира загуби 60 процента от стойността си от 2018 г.

Драстичното орязване на лихвите идва, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган смени двама ключови официални представители на централната банка миналата седмица.

Доверието в банката значително пострада от наместите на Ердоган, отбелязва агенцията.

Президентът смени трима управители на централната банка в рамките на две години, което предизвика срив в доверието на инвеститорите.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.